Primăria vrea Şcoală de Meserii la Botoşani si solicită sprijinul afaceriştilor-FOTO

Primăria Botoşani vrea să pună bazele unei Şcoli de Meserii, în care să fie specializaţi elevi în meseriile căutate pe piaţa muncii, punându-se accent în acest proces de formare în special pe pregătirea practică.

Mai mulţi reprezentanţi ai unor firme din Botoşani, din diferite domenii de activitate, precum comerţ, panificaţie sau confecţii, s-au întâlnit cu oficiali din Primărie pentru a discuta pe marginea acestui proiect, care  dacă se va concretiza va presupune conjugarea eforturilor mai multor entităţi, respectiv Primărie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi mediul de afaceri.

Reprezentanţii municipalităţii au prezentat două unităţi de învăţământ de la Braşov şi Alba Iulia, înfiinţate după model german, dorindu-se o astfel de şcoală şi în municipiul Botoşani.

Acest proiect ar presupune o bursă lunară pentru elevi în cuantum de 400 de lei din partea agenţilor economici şi 200 de lei din partea statului, prioritate la angajare după absolvire pentru cei care urmează cursurile acestei şcoli de meserii,  precum şi o diplomă recunoscută pe plan european.

“Este un proiect pe modelul Şcolii germane de meserii şi această întâlnire este un prim pas prin care noi ne dorim să vedem exact care sunt nevoile reale ale agenţilor economici vizavi de formarea forţei de muncă. După această întâlnire vom avea discuţii şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în aşa fel încât să reuşim să facem un parteneriat prin care dvs. să fiţi principalii beneficiari. Ştiu că este o perioadă mai grea, aveţi concurenţă vizavi de atargerea forţei de muncă, văd în fiecare zi anunţuri ale firmelor din afară care recrutează personal, cam în toate domeniile. Ne pune pe noi într-o situaţie destul de dificilă dar trebuie să găsim soluţii comune să reuşim să păstrăm angajaţii buni şi o dată cu ei să menţinem mediul economic în viaţă", a spus primarul Ovidiu Portariuc.

Reprezentanţii mediului de afaceri, prezenţi la  întâlnire, s-au arătat deschişi unei astfel de iniţiative, dar au spus că Primăria ar trebuie să ofere o serie de facilităţi fiscale firmelor care se vor implica în acest proiect.

“Este nevoie de confecţioneri, asistente maternale şi vânzători în supermarket-uri. Sistemul gulerelor albe vrea absolvenţi cu bacalaureat şi fără bacalaureat cu orice preţ ca să aibă materie primă la Hareturi şi la Petre Andreiuri (...) Dacă agentul economic ar primi ceva la schimb, o facilitate simbolică, probabil că aş contribui la dotarea unei săli de clasă sau aş acorda o bursă sau două. Vindeţi-mi nişte facilităţi fiscale minore ca să accept acest proiect", a spus Ionel Roşu, patronul Admir.

Principala problemă adusă în atenţie de agenţii economici este lipsa forţei de muncă calificată, aceştia menţionând că şi la ora actuală cheltuie bani cu calificarea celor pe care îi angajează.

În perioada următoare, municipalitatea aşteaptă propuneri de la oamenii de afaceri în vederea identificării calificărilor profesionale adaptate cerinţelor locale ale pieţei muncii şi iniţierea unui parteneriat pentru implementarea proiectului.







 

 

Spune-ne opinia ta