Primăria susţine că a trimis prin poștă solicitarea către Parchet pentru verificarea angajaților instituției

Primarul Municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, a precizat că solicitarea adresată Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru verificarea angajaților instituției a fost trimisă prin poştă în ziua de marți, 17 noiembrie a.c. În solicitare se cere verificarea persoanelor care dețin funcții de conducere în cadrul Primăriei. De asemenea, pe 18 noiembrie, a fost trimisă, tot prin poștă, o nouă solicitare similară cu privire la verificarea celor doi viceprimari.

Primarul a menționat că cererea sa nu vizează date din conținutul unor anchete penale și nici aspecte care țin de procedurile premergătoare urmăririi penale – informații care, potrivit legii, nu pot fi făcute publice. În schimb, solicitarea Primăriei are în vedere doar precizarea din partea organelor judiciare dacă angajații instituției au calitatea de suspect sau învinuit în vreunul din dosarele aflate în cercetare sau pe rolul instanțelor de judecată.

"Înțeleg foarte bine că datele privind desfășurarea unor investigații judiciare nu pot fi făcute publice. În schimb, calitatea pe care o are o anumită persoană într-un dosar penal poate fi comunicată public, fapt pe care îl constatăm frecvent în comunicatele DNA sau ale altor instituții similare", a precizat primarul într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Ovidiu Portariuc a explicat că Primăria are deja o procedură de verificare a cazierului judiciar al fiecărui angajat, însă acesta nu conține și elementele privind o eventuală implicare a persoanei în dosarele asupra cărora nu s-au pronunțat încă hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

"La angajarea unei persoane noi cerem cazierul judiciar. Dar acolo nu se precizează decât eventualele condamnări, nu și calitatea de suspect sau învinuit în procese aflate încă în desfășurare", a explicat primarul.

În acelaşi comunicat de presă, Ovidiu Portariuc a precizat că demersul său face parte din campania "Corupție Zero în Primăria Municipiului Botoșani", prin care instituția urmărește să ia toate măsurile necesare pentru creșterea gradului de încredere din partea populației și înlăturarea oricăror suspiciuni privind proprii angajați. "Vreau să fac această acțiune pentru a putea susține în mod credibil și cu fruntea sus mesajul "Corupție Zero în Primăria Municipiului Botoșani". Vreau să arătăm cetățenilor din oraș că suntem o instituție curată, de încredere și că integritatea angajaților noștri nu poate fi pusă la îndoială", a mai spus primarul Portariuc.

Ce spun reprezentanţii Parchetului

Reamintim faptul că, până miercuri după-amiază, solicitarea primarului Ovidiu Portariuc, care vizează verificarea a 27 de funcţionari şi personal contractual din Primăria Botoşani, nu fusese înregistrată la Parchet.

Totodată, procurorul Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, spune că informaţiile solicitate de primarul Portariuc nu pot fi făcute publice.

"Probabil cererea domnului primar este întemeiată pe prevederile Legii 544 privind liberul acces la informaţiile publice. Numai că sunt informaţii care nu pot fi făcute publice, cum ar fi informaţii privind procedura din timpul anchetei penale, informaţii privind procedurile judiciare", susţine Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Adică exact acele informaţii care îl interesează pe primarul municipiului Botoşani, şi anume "dacă persoanele nominalizate au în prezent calitatea de suspect sau învinuit în dosare de natură penală ce presupun infracțiuni contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu sau care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals sau orice altă infracțiune săvârșită cu intenție care ar face incompatibilă exercitarea funcției publice", după cum a declarat chiar Ovidiu Portariuc.

De asemenea, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani spun că primarul ar putea solicita informaţii care se regăsesc în cazier, privind eventuale condamnări definitive. De asemenea, trebuie spus că infracţiunile de corupţie nu sunt cercetate de Parchetul de pe lângă Tribunal, ci de către Direcţia Naţională Anticorupţie, ca atare solicitarea primarului ar fi putut fi îndreptată şi spre această instituţie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Echipa Bolojan pentru PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie: „Credem în seriozitate și rezultate. Pentru România și pentru Partidul Național Liberal!”

astăzi, 18:40

„Partidul Național Liberal are o nouă echipă la vârf. Alături de mine, Ilie Bolojan, se află primarul Clujului, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, ...

Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoșani!

astăzi, 18:15

Programul manifestărilor: - depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han; - vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani...

Zece șoferi au rămas fără permis în doar o oră într-o localitate din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:45

Acțiunea s-a desfășurat pe D.J. 281 în orașul Flămânzi, în intervalul orar 13:00-14:00, autospecialele de poliție fiind  poziționate în cascadă. Valoarea sancț...