Sub Centrul Vechi al municipiului Botoșani sunt mai multe beciuri care ar putea fi puse în valoare cu bani europeni. Primăria Botoșani a făcut un prim pas prin accesarea unui proiect transfrontalier în valoare de 840.000 de euro.
„Am primit o informare de la organismul intermediar care se ocupă de proiectele transfrontaliere România – Ucraina. Unul din proiectele noastre a fost declarat câștigător, un proiect în valoare de 842.000 de euro. Noi ne-am propus reabilitarea beciurilor din Centrul Vechi. Încercăm să le dăm o altă destinație, să fie vizitate. În primul rând, noi nu avem o cartografiere a beciurilor pentru că nu am avut posibilități tehnice. Să știm câte sunt, unde sunt. Ne va ajuta la viitoarele reabilitări din Centrul Vechi dar și amenajarea a două - trei pentru a fi vizitate. Unele sunt și pe trei nivele. În timp, ne-au creat mari probleme. Ideea este că am lucrat în orb deoarece nu am avut posibilitatea să identificăm ce se întâmplă acolo. Am avut evenimente neplăcute acolo, cu surpări”, a spus primarul Cătălin Flutur.
Beciurile istorice din Centrul Vechi al municipiului Botoşani vor fi reabilitate în baza unui proiect transfrontalier finanţat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, iar proiectul va fi implementat în parteneriat cu administraţia locală din Ivano-Frankivsk (Ucraina).
Centrul Vechi al municipiului Botoşani cuprinde aproximativ 60 de clădiri declarate monumente istorice cu o vechime de peste 100 de ani, fiind singurul ansamblu arhitectural de acest tip din Moldova. Beciurile de sub Centrului Vechi însă, dispuse pe două niveluri şi executate din piatră, datează din perioada medievală, fiind folosite atât ca spaţiu de depozitare a mărfurilor pentru comercianţii din zonă, cât şi pentru refugierea populaţiei în timpul năvălirilor. Acestea sunt lungi de mai mulți kilometri și fac legătura cu diferite alte vestigii istorice din Botoșani, una din acestea fiind Mănăstirea de la Popăuți.