Primăria Botoșani face un NOU împrumut pentru a termina Parcul Cornișa!

Primăria Botoșani face un NOU împrumut pentru a termina Parcul Cornișa!
Lista de împrumuturi a Primăriei Municipiului Botoșani se măreșt după ce aleșii municipali au aprobat în ședința de îndată de joi contractarea unui nou credit necesar pentru finalizarea lucrărilor de la Parcul de agrement Cornișa.

Noua finanțare rambursabilă ar urma să fie luată de pe piața bancară internă, valoarea acesteia fiind de maxim 12 milioane de lei.

Către investiția de la Cornișa au fost direcționați și banii care nu au fost cheltuiți din creditul contractat în 2015 de la Trezorerie, pentru Teatrul Mihai Eminescu și programul de anvelopare, fiind vorba de aproximativ 3 milioane de lei.

Primăria Botoșani a luat și în 2014 un împrumut pentru Cornișa, în valoare de 24 de milioane de lei, de la bancă, dar suma a fost cheltuită pentru lucrările executate la parcul de agrement, la toate acestea adăugându-se cei 11,7 milioane de lei alocați prin bugetul pe anul în curs.

Consilierii locali i-au reproșat primarului Ovidiu Portariuc că decizia de a lua un nou împrumut a fost lăsată pe ultima sută de metri, când investiția de apropie de final.

“Am ajuns la o discuție pe principalele subiecte ale municipalității, cele două investiții aflate în imposibilitatea de a fi finalizate până la data de 30 iunie (n.red. Parcul Cornișa și Teatrul M. Eminescu) și i-au trebuit domnului primar multe rugăminți și insistențe din partea noastră pentru a demara o procedură pentru obținerea acestei finanțări. Să vină antreprenorii generali să ne prezinte o situația din punctul dumnealor de vedere. După graficul care ni se prezintă s-ar putea tăia panglica și mâine, dar realitatea este cu totul alta", a spus Eugen Țurcanu.

“Domnule primar, v-am ascultat frumoasele vorbe prin care ne-ați povestit cât de anevoios a fost acest proiect. Încă o dată se dovedește că minciuna are picioare scurte. Ați ieșit imediat după ședința de Consiliu Local în care am aprobat bugetul și ați susținut sus și tare că toți banii pentru Cornișa sunt în buget. De multe ori v-am acuzat de management defectuos și se dovedește că nu v-am acuzat pe nedrept. Am avut o ședință ordinară acum câteva zile și să înțeleg că atunci nu v-ați gândit și nu știați ce se întâmplă la Cornișa? De aceea lucrurile merg anevoios în municipiul Botoșani pentru că dvs .conduceți de astăzi pe mâine. Vă dați seama ce ar însemna pentru Botoșani să nu finalizați acest proiect? Ar fi o catastrofă și sunt convinsă că ați făcut în așa fel încât lucrurile să se întâmple într-o manieră pozitivă", a spus în intervenția sa și Cătălina Lupașcu.

Edilul șef al urbei a dat asigurări că Parcul de agrement Cornișa va fi finalizat până la data de 30 iunie și i-a invitat pe consilierii locali să facă împreună o vizită pe șantier, pentru a se convinge singuri care este stadiul lucrărilor.

“Mă bucur că am trecut de la acel prim stadiu de neîncredere totală vizavi de posibilitatea de a realiza acest proiect care e aproape de final. Este firesc să existe o oarecare temere vizavi de finalizare, dar reamintesc că ne-am asumat această răspundere atunci când am prelungit termenul și prin documentația depusă la Ministerul Dezvoltării am argumentat clar de ce a fost nevoie să intervenim pe acest proiect și de ce a intervenit această întârziere. Din cauza erorii inițiale de proiectare a fost necesară refacerea proiectului, reamplasarea și reavizarea obiectivelor. Este cel mai proiect complex realizat din punct de vedere tehnic la Botoșani în ultimii 25 de ani. Au apărut o serie de detalii financiare și tehnice pe parcursul derulării proiectului, cheltuieli neeligibile ale acestui proiect, dar cred că cel mai important este că se termină la 30 iunie, așa cum ne-am luat angajamentul, am semnat niște documente", a afirmat primarul Ovidiu Portariuc.

 

Spune-ne opinia ta