Primaria Botosani are datorii catre constructori de peste 10 milioane de lei

Primaria Botosani are datorii catre constructori de peste 10 milioane de lei
Primarul Ovidiu Portariuc a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca situatia financiara a Primariei Botosani nu este chiar atat de buna, pe cat a prezentat-o la finalul mandatului fostul edil sef, Catalin Flutur.

Portariuc a spus ca la aceasta data municipalitatea are datorii catre constructori in suma de peste 10 milioane de lei, pentru lucrari care deja au fost efectuate si nu exista fonduri pentru achitarea acestora.

De asemenea, primarul a mai precizat ca valoarea contractelor de imprumut ale Primariei se ridica la 105 milioane de lei, din care s-au rambursat pana acum 43 de milioane de lei.

“Valoarea datoriilor catre firme care au realizat lucrari si nu au fost decontate, fie contractul de modernizare a CET-ului sau pentru modernizarea pietonalului si a amenajarii parcarii subterane sau alte lucrari de acest gen, este de 8 milioane de lei. La CET este vorba de o datorie mult mai mare. Acolo nu s-au platit decat 18 milioane de lei si mai avem de platit 25-30 de milioane de lei. Problema este ca nu avem aceste fonduri. Constructorul ne-a spus conditia: nu poate preda lucrarea pana nu ii facem plata", a declarat Ovidiu Portariuc.

Primarul a spus ca daca nu se face plata, lucrarile nu vor putea fi continuate si se va iesi din grafic, darea in functiunie a noului CET fiind programata pentru data de 1 octombrie.

“Am incercat eventual sa ne asiguram cu un nou imprumut. Din pacate, nu mai putem accesa noi imprumuturi. Desi plafonul de indatorare, in suma relativa, procentual, arata foarte bine, valoare absoluta, peste 1.000 de miliarde de lei vechi si valoarea garantiilor ne pune in imposibilitatea de a mai accesa credite. Suntem intr-o situatie in care imprumuturi nu putem lua, incasarile au scazut, avem datorii catre constructori", a adaugat edilul sef al municipiului.

Portariuc a mai adaugat ca pe langa toate acestea au inceput sa soseasca corectii financiare la proiectele cu fonduri europene, care trebuie platite. Primarul spera sa se deblocheze cererile de rambursare depuse la ministere, pentru proiectele in derulare, si care sunt blocate de circa 8 luni, iar cu acesti bani sa se achite restantele.

“Incepem sa primim corectii financiare in urma unor controale realizate de ministere pe anumite licitatii executate. Primaria Botosani mai are de platit sume,respectiv 297.500 de lei, pentru ca in contractul de licitatie pentru demolarea cazenlor de la CET a fost introdusa o clauza pe care cei de la Ministerul Mediului nu o considera legala si anume un criteriu de clasificare si selectie restrictiv", a conchis Ovidiu Portariuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
179

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
369

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
102

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...