Prima victima a legii antipiraterie ACTA: Raportorul PE a demisionat

Prima victima a legii antipiraterie ACTA: Raportorul PE a demisionat
Raportorul Parlamentului European al Acordului international pentru combaterea contrafacerilor (ACTA), francezul Kader Arif, a demisionat, vineri, comparand negocierile cu privire la acest act cu o mascarada.

Acest act, care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online, a fost extrem de controversat, provocand proteste in toata lumea, informeaza BBC, citat de ziare.com.

Arif a tinut sa precizeze ca a fost martorul unor manevre nemaiintalnite facute de oficialii care pregatesc tratatul, care a fost semnat, saptamana trecuta, de 22 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania.

Insa legea trebuie sa fie validata de Parlamentul European, care decide daca va intra in functiune, iar o dezbatere in acest sens este programata in iunie.

Arif a criticat dur eforturile depuse in vederea avansarii unor masuri inainte ca dezbaterile sa aiba loc.

"Condamn intreg procesul care a dus la semnarea acestei intelegeri. Populatia nu a fost consultata in acest sens, negocierile nu au fost transparente, au existat amanari neexplicate ale semnarii acordului, iar recomandarile PE nu au fost luate in seama", a afirmat acesta.

Demisia sa survine dupa o serie de proteste in Polonia, unde mii de demonstranti au iesit in strada pentru a denunta semnarea acordului, cu afise pe care se putea citi "Spune `nu` cenzurii" si "Vrem un Internet liber".

La inceputul saptamanii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald Tusk.

In afara UE, tratatul a fost mai fost semnat de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud.

"Acest acord poate avea consecinte majore asupra vietii cetatenilor", a avertizat Arif.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean prins la ieșirea din oraș conducând fără permis o mașină cu numere false!

astăzi, 18:11
10

În cursul zilei de luni,29 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani –Biroul Rutier au oprit pe Șoseaua Iașului din municipiul Botoșani un autoturism condus...

Alexandra Huțu: „Pentru cinstirea veteranilor de război, continuăm și în acest an Concursul de eseuri „Eroul de lângă mine” (Foto)

astăzi, 17:20
30

Concursul este destinat elevilor botoșăneni și urmărește valorificarea și transmiterea experiențelor veteranilor de război botoșăneni și ale familiilor acestora în conștiința elevil...

Programul casieriilor Nova Apaserv în vacanța de Paște!

astăzi, 15:52
38

În perioada 1 – 7 mai casieriile societății Nova Apaserv vor avea un program diferit. Astfel, de 1 Mai doar unele casierii vor fi deschise publicului.Este vorba despre cea de pe Bule...