Prima situație în care statul intervine pentru îngrijirea unor copii ai căror părinți sunt spitalizați din cauza infectării cu noul coronavirus

Prima situație în care statul intervine pentru îngrijirea unor copii ai căror părinți sunt spitalizați din cauza infectării cu noul coronavirus

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a comunicat că în cursul zilei de zilei de sâmbătă, în județul Teleorman a fost înregistrat primul caz din România în care ambii părinți necesită spitalizare datorită infectării cu noul coronavirus, copiii fiind preluați de personalul din cadrul DGASPC Teleorman la solicitarea părinților.

Este vorba de o familie, recent întoarsă din Italia. Părinții și doi dintre copii au fost confirmați pozitiv la testarea pentru COVID-19 și sunt acum spitalizați, ceilalți doi copii sunt neinfectați, conform testelor realizate de DSP. La solicitarea familiei, care nu are rude sau prieteni în măsură să își poată asuma îngrijirea celor doi copii sănătoși până la revenirea din spital, colegii din cadrul DGASPC Teleorman au preluat această sarcină. Cei doi copii vor intra în grija personalului, într-o locuință temporară de urgență pentru copii (LTU), special amenajată din timp pentru aceste situații. Este primul caz, dar ne așteptăm să mai apară și altele”, s-a precizat pe pagina de facebook a ANDPDCA.

În urmă cu câteva zile, în mediul virtual se crease panică în rândul părinților, datorită unor informații eronate, referitoare la faptul că, în cazul în care ambii părinți vor necesita spitalizare din cauza coronavirusului, copiii ar putea ajunge în centrele de stat.

Informația a fost infirmată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție  a Copilului (DGASPC) din Botoșani, făcându-se precizare că “se va face o evaluare a fiecărui caz în parte de către Serviciul Comunitar specializat în protecția copilului din cadrul DGASPC Botoșani, iar în cazul în care nu va fi identificat niciun membru al familiei extinse, care poate să aibă grija de copil, se poate lua în calcul acordarea unei măsuri de protecție special pentru copiii care se află în asemenea situații”, a menționat Dan Constantin Șlincu, director executiv al DGASPC Botoșani.