Prima ediție a programului „Rabla local”, demarată cu probleme tehnice

Aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM a fost depășită de numărul accesărilor.

Luni dimineață a demarat prima ediție a programului „Rabla local”, prin care cei care doresc să-şi caseze mașinile vechi pot primi un stimulent de 3.000 de lei fără a fi obligați să cumpere un alt autovehicul. Debutul sesiunii de înscrieri a întâmpinat însă dificultăți, întrucât platforma dedicată a fost afectată de probleme tehnice.

Agenția Fondului pentru Mediu (AFM) a alocat 960.000 de lei pentru derularea programului în municipiul Botoșani, la care se adaugă o cofinanțare de 240.000 de lei din bugetul local. Practic, voucherul se compune din suma de 2.400 de lei acordată de AFM și contribuția de 600 de lei oferită de Primărie. Bugetul programului permite acordarea a maximum 400 de vouchere.

Cetățenii care vor să caseze mașinile mai vechi de 15 ani se înscriu prin intermediul aplicației informatice de pe site-ul AFM şi predau mașinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare. Transmiterea solicitărilor a fost perturbată de erori tehnice încă din prima oră de la operaționalizare, specialiștii AFM anunțând că lucrează la remedierea problemelor.

„Din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului privind casarea autovehiculelor uzate se desfășoară într-un ritm mai lent. Până la ora 11 s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicației. Momentan, colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu întâmpină probleme tehnice cu aplicația informatică şi lucrează la remedierea lor. Vom reveni cu informații în scurt timp”, a transmis Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Înscrierile se fac până pe 31 august 2023, la ora 16:30, dacă bugetul nu este epuizat până atunci.

495 de unități-administrativ teritoriale din țară participă la derularea programul „Rabla Local”. 

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește următoarele condiții:

a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;

b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;

c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;

d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

De asemenea, solicitanții trebuie să respecte următoarele condiții:

a) Să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

b) Să dețină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;

c) Mașina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin 5 ani

d) Să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuțiilor către bugetul local şi cel de stat e) Să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

 

 

Spune-ne opinia ta