Preturile medicamentelor vor fi calculate in lei, inclusiv la producator

Preturile medicamentelor vor fi calculate in lei, inclusiv la producator
Preturile medicamentelor vor fi calculate in lei inclusiv la producator si recalculate anual, iar cotele de adaos vor fi revizuite pe tot lantul de distributie, a anuntat, ieri, ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, principiile care vor sta la baza noului act normativ privind pretul medicamentelor.

Prin noul act normativ vor fi incurajate prescriptia generica pe baza denumirii comerciale internationale (DCI) si stabilirea pretului minim la nivel european.

Astfel, pretul aprobat in Romania trebuie sa fie cel mai mic identificat intr-un cos de 12 state membre ale UE, din care se alege pentru fiecare medicament nou-inregistrat pretul minim. In plus, preturile medicamentelor vor fi stabilite la un curs unic interbancar, luat in considerare anual, la adoptarea bugetului de stat.

Ministrul mai propune eliminarea discrepantelor de pe piata prin actualizarea preturilor la medicamentele din productia interna in aceleasi conditii cu ale celor din import si alinierea la normele UE privind concurenta.

Toate preturile vor fi calculate in lei, inclusiv la producator, si acestea vor fi recalculate anual, pentru ca firmele din domeniu sa isi poata stabili strategia economica pe o perioada de un an.

Cotele de adaos vor fi revizuite pe tot lantul de distributie, iar diferentele intre producatorii autohtoni si importatori vor fi eliminate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
696

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
234

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
185

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...