Preturi mai mari

Preturile de consum au crescut in februarie cu 0,88%, fata de 1,24% in prima luna din 2009, dar rata anuala a inflatiei a urcat de la 6,71% in ianuarie, la 6,89%, evolutie peste asteptarile analistilor, in conditiile unor scumpiri mai accentuate la medicamente, combustibili si energie termica In luna februarie fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, cele ale marfurilor nealimentare cu 1,3%, iar tarifele serviciilor cu 1%.

Majorarea s-a produs ca urmare a scumpirii produselor nealimentare si a cresterii semnificative a tarifelor la servicii, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, preturilor marfurilor nealimentare au crescut cu 1,31% iar tarifelor pentru servicii s-au majorat cu 1,03%. Cosul de consum Ponderea cheltuielilor in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia: alimentele au o pondere de aproape 38%, marfurile nealimentare de 44,05%, serviciile de 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in februarie la: medicamente, cu o scumpire de 6,47%, articole medicale, cu 6,15%, cartofi, cu 4,31%, combustibili, mai scumpi cu 3,29%, energie termica , cu o majorare de 2,31%.

Preturile la carne si produse din carne au crescut, in medie, cu 0,63%, painea s-a scumpit cu 0,05%, zaharul cu 2,50%, iar laptele de vaca a costat cu 1,72% mai mult decat in prima luna a acestui an. Tigarile s-au scumpit cu 0,64%.

Preturi mai mici. Tot pe partea de marfuri alimentare, in a doua luna din 2009, s-au ieftinit: uleiul, cu 4,06%, ouale,cu 3,71% malaiul,cu 0,14% si fructele proaspete, cu 0,13%.

sursa: evz.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...