Preţul benzinei sare în aer – aproape 6 lei pe litru. Scumpiri succesive în doar câteva zile

Preţul benzinei sare în aer – aproape 6 lei pe litru. Scumpiri succesive în doar câteva zile
Petrom a majorat marţi seară preţul carburanţilor cu opt bani în cazul benzinei şi cu şase bani în cazul motorinei.

Noile preţuri practicate de Petrom sunt de 5 lei şi 7 bani pe litru în cazul benzinei premium fără plumb 95 şi de 5 lei şi 87 de bani în cazul benzinei OMV Carrera 100. Noile preţuri ale motorinei pornesc de la 5 lei şi 6 bani pe litru şi ajung la 5 lei şi 54 de bani pe litru în benzinăriile fostei companii de stat, deţinută din 2004 de către grupul austriac OMV, scrie Gandul.

Motivul scumpirii de marţi este "creşterea nivelului accizelor prin eliminarea facilităţilor pentru promovarea utilizării biocarburanţilor", după cum susţin oficialii Petrom. "Până la această dată, produsele cu conţinut de biomasă beneficiau de o acciză redusă. Prevederile legale privind aplicarea accizei reduse pentru produsele energetice care conţin în volum produse obţinute din biomasă au fost abrogate începând de astăzi (1 martie)", explică oficialii companiei. Subvenţia era de 4% la accizele aplicate carburanţilor care conţin minimum 4% biomasă.

Săptămâna trecută companiile petroliere au majorat preţul combustibililor cu până la 9 bani pe litru la pompe. Benzina şi motorina s-au scumpit atunci datorită tensiunilor politice şi sociale din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, după cum a explicat pentru gândul Constantin Tampiza, reprezentantul preşedinteului LukOil Moscova în România.

Mai mult decât atât, Tampiza a atras atenţia că preţul benzinei va sări în aer dacă barilul de petrol va ajunge la 150 de dolari pe bursele de mărfuri. În acel moment, a explicat el, preţul la pompă ar putea creşte cu 30% faţă de cel actual, ceea ce ar echivala cu un preţ de circa 7 lei pe litru, adică 1,6 euro.

Scumpirile de săptămâna trecută au fost anunţate, în avans, chiar de către managerul general al Petrom, Mariana Gheorghe, cu ocazia prezentării bilanţului companiei pe 2010.

"Începând cu zilele următoare vor fi ajustări de preţuri ale carburanţilor în România ca urmare a creşterii cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional", anunţa ea atunci, cu menţiunea că ajustările de preţ se fac într-o manieră moderată, respectiv compania nu ţine cont de "vârfurile" de preţ, ci de trendul general al pieţei.

În 2010 Petrom a scumpit benzina vândută în staţiile proprii, în medie, cu 20%, de la 4 la 4,8 lei pe litru, mai informeaza Gandul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
2

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...

Vine vacanța de 6 zile! Guvernul oferă o zi în plus pentru a face ”punte” între 1 Mai și Paști

astăzi, 13:40
72

Această decizie a fost luată având în vedere importanța religioasă și tradițională a Paștelui Ortodox, care cade în acest an pe 5 mai, aceeași săptămână cu una dint...

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
228

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...