Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, la Botosani: "Administratia publica locala inseamna subfinantare, nemotivare"

Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, a fost prezent luni la Botosani, la invitatia primarului din Mitoc, Vasile Capota, care este si presedintele Filialei din judetul Botosani a Asociatiei Comunelor.

Emil Draghici este primarul comunei Vulcana Bai, din Dambovita. Cu ocazia vizitei la Botosani, acesta a avut o intalnire cu o serie de auditori, dar si cu o parte dintre primarii din judetul Botosani.

Care este scopul vizitei dumneavoastra la Botosani?

Am venit la Botosani la invitatia colegului meu, presedintele Filialei Judetene Botosani, de a avea o intalnire cu auditorii publici interni, care isi exercita atributiile in baza unor acorduri de cooperare. Este o intalnire de lucru pentru a standardiza activitatile la nivelul administratiei publice locale, pentru ca unul dintre obiectivele asociatiei noastre este acela de a realiza servicii de calitate pentru cetateni si nu poti vorbi de servicii de calitate, fara personal bine pregatit. Dupa parerea mea, calitatea oricarui act este dat de calitatea omului care il exercita.

Dar ca sa beneficiezi de un serviciu de calitate trebuie sa existe si motivatie pentru cel care il realizeaza.

Daca ajungem la zona de motivatie inseamna sa ajungem la zona de nemultumire reala a tuturor celor care lucreaza in administratia publica. Este inacceptabil ce se intampla acum cu privire la salarizarea personalului din administratia publica locala, pentru ca nu poti avea calitate fara o buna remunerare. Si cand zic buna remunerare inseamna sa ii asiguri un trai decent.

Cat de motivata mai este o persoana sa lucreze in ziua de astazi in administratia publica locala?

Exista o singura motivatie, aceea ca nu are incotro, este ca si acela de la puscarie, nu are ce sa faca altceva. De bine, de rau pe asta au mers poate si guvernantii cand au minimalizat rolul celor din administratia publica locala, prin salarizarea total nemotivanta, pornind daca vreti si de la salarizarea primarului si a viceprimarului.

Cat de mult conteaza culoarea politica in administratia publica locala?

Eu ca presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, dar mai inainte de a fi presedinte sunt primarul comunei Vulcanu Bai, din judetul Dambovita, imi exercit aceasta atributie din 1991, necolorat politic. Sincer sa fiu eu nu ma declar echidistant, ci un echiapropiat, avand relatii la fel de bune cu oameni din toate partidele pentru ca foarte mult trebuie sa conteze calitatea omului, indiferent de ce culoare politica are el. Trebuie apreciat in egala masura.

Dar fondurile sunt alocate in functie de culoarea politica?

Eu nu vreau sa merg intr-o zona in care de la o guvernare la alta s-a transferat acest obicei. Vreau sa vorbesc din punct de vedere ideal.

Daca ar fi sa caracterizati administratia publica actuala, din mediul rural, cum ati caracteriza-o?

Este o activitate care are la baza voluntariatul. Inseamna subfinantare, nemotivare, inseamna o serie intreaga de elemente care nu pot determina decat faptul ca exista acolo, din vointa de a face ceva pentru colectivitate. Ca unii chiar o fac din zel pentru locuitorii comunitatii respective si aici vorbesc de primar, de viceprimar.

In Botosani sunt comune care au avut mari probleme financiare.

Stiu, sunt peste 1.000 de comune in intreaga tara cu astfel de probleme. Am semnalat si au fost incercari de acoperire a acestor goluri, dar in continuare mai sunt. Asta inseamna o incorecta analiza a necesitatilor pentru buna functionare a administratiilor publice locale.

Cum va simtiti tratati de catre cei aflati la putere?

Depinde, de la caz la caz. Sunt oameni care au o deschidere extraordinara, dar sunt oameni pe care nu ii poti deschide deloc. Asta tine nu neaparat de culoarea politica, tine de caracter. Nicio lege nu poate corecta caracterele. De aceea imi spun cu tarie ca orice partid are oameni de caracter si are oameni lipsiti de caracter. Cei lipsit de caracter sunt cei care nu au deschidere catre noi.

Unde intampinati cele mai mari probleme cand aveti nevoie de fonduri?

Nu as spune neaparat nevoia de bani, as spune nevoia de reglementare, pentru ca avem foarte mari probleme pe un anumit segment al Ministerului Finantelor Publice, unde cu greu reusim sa ii determinam sa faca legislatia care sa fie favorabila chiar si acolo unde nu ceri bani.

Care este cea mai mare lacuna legislativa in ceea ce priveste activitatea administratiei publice locale la ora actuala?

Proasta salarizare a personalului si de aici este si greu sa aduci oameni de calitate, care dobandesc abilitati in administratia publica locala, care savarsesc servicii de calitate.

Cum vedeti administratia publica locala in viitor?

O vad cu castig, atata timp cat primarii vor fi uniti in actiuni, indiferent de partidele din care face parte. Se apropie un an in care vor fi alegeri si daca primarii nu vor sti sa faca scut comun in atingerea obiectivelor, nu vor reusi sa ajunga prea departe. Va fi o lupta crancena, dar sistemul de comasare a alegerilor e determinat nu neaparat de o reducere a costurilor, ci de a-l face pe primar sa traga la aceeasi caruta, pentru ca s-a constat in timp ca dupa ce primarul era ales, in toamna s-ar putea sa nu mai fie atat de multa abnegatie pentru partidul din care a facut parte.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...