Presa de limba rusa: Vineri, in R. Moldova s-a produs o revolutie anticomunista de catifea

Presa de limba rusa: Vineri, in R. Moldova s-a produs o revolutie anticomunista de catifea
Vineri a avut practic loc o revolutie de catifea anticomunista in Republica Moldova, scrie publicatia rusa Kommersant in editia de sambata, referindu-se la alegerea liderului Partidului Liberal in functia de presedinte al legislativului.

La prima sedinta a noului Parlament de la Chisinau, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si-a ales propriul candidat in functia de presedinte al Parlamentului de la Chisinau, in pofida protestelor din partea Partidului Comunistilor, scrie Kommersant.

Desi Alianta nu dispune de voturi suficiente pentru alegerea presedintelui, inlaturarea Partidului Comunistilor este inevitabila, considera publicatia rusa. In scurt timp, noua putere intentioneaza sa schimbe procurorul general, seful Curtii de Conturi si conducerea televiziunii publice, ceea ce va scoate de sub controlul Partidului Comunistilor principalele parghii de influenta si atunci nici desfasurarea de noi alegeri nu ii vor mai putea ajuta pe comunisti sa impiedice victoria democratilor.
La randul sau, publicatia Gazeta.ru informeaza in articolul cu titlul "Luptatorul cu ocupantii rusi a fost ales la conducerea Parlamentului" ca in functia de presedinte al Parlamentului de la Chisinau a fost ales Mihai Ghimpu, cunoscut prin declaratiile sale antiruse. Ghimpu este sustinatorul reunificarii R. Moldova cu Romania si are o reputatie de rusofob, scrie Gazeta, referindu-se la declaratiile in care liderul PL acuza Partidul Comunistilor ca nu "a facut nimic pentru a scoate R. Moldova de sub influenta Rusiei".
In acelasi timp, expertii rusi sunt convinsi ca acest fapt nu va avea nicio influenta asupra relatiilor Moscova-Chisinau, adauga publicatia rusa.

"Ghimpu este cunoscut drept un rusofob. El a facut numeroase declaratii la adresa Rusiei, despre rolul ei istoric in politica contemporana", a declarat pentru Gazeta vicepresedintele Centrului de tehnologii politice, Aleksandr Miheev. Insa, a adaugat el, "deocamdata este devreme sa vorbim despre influenta alegerii lui Ghimpu asupra relatiilor dintre Moscova si Chisinau, trebuie sa vedem cum va actiona in functia de presedinte al legislativului. Una este sa faci declaratii cu caracter rusofob la un miting, altceva este sa ai un caracter asemanator cand detii o functie de stat", considera Miheev. "Se intampla des ca politicienii care s-au ridicat pe o alta treapta a carierei lor sa isi schimbe comportamentului. Cel putin, declaratiile acestora devin mai putin ascutite si mai putin radicale", a comentat expertul. Mai mult, trebuie avut in vedere si faptul ca majoritatea in Parlament apartine comunistilor, ceea ce este important in procesul de luare al deciziilor, spune expertul rus. "Iar realitatea obiectiva este ca oricare ar fi viziunea lui Ghimpu, Chisinaul este extrem interesat de cooperarea economica cu Moscova. In Rusia lucreaza un mare numar de cetateni ai R. Moldova, tot aici sunt exportate o mare parte din produsele moldovenesti. De asemenea, Chisinaul cumpara gaz rusesc. Altfel spus, oricat de rusofobi ar fi unii politicieni de la Chisinau, aceasta tara nu-si poate permite inrautatirea relatiilor cu Moscova", adauga Miheev.

Cotidianul rus Pravda il prezinta pe noul presedinte al Parlamentului de la Chisinau drept unul dintre cei mai antirusi politicieni, aducand drept exemplu declaratia in care Mihai Ghimpu vorbeste despre rolul Rusiei in "distrugerea trecutului, prezentului si a viitorului R. Moldova".

"Se pare ca in 2010 in R. Moldova vor avea loc alegeri noi. Actuala coalitie discuta cu comunistii prin intermediul ultimaturilor. (...) Iar in ceea ce il priveste pe Ghimpu, el este caraghios. Daca vrea sa se reunifice cu Romania, atunci sa dea Transnistria Ucrainei. Doar pana in 1940 pe teritoriul ei a existat Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca in cadrul RSS Ucraineana. si atunci dreptatea istorica va fi refacuta. Iar in UE, oricum, nimeni nu asteapta R. Moldova", a declarat pentru Pravda directorul adjunct al Institutului pentru statele CSI si baltici, Vladimir Jarihin.

La randul sau, publicatia ucraineana saptamanala in limba rusa Zerkalo Nedeli se intreaba in numarul din 29 august-4 septembrie daca "R. Moldova este la inceputul drumului in Europa?", referindu-se la formarea unei coalitii democratice la Chisinau, cu participarea partidelor de opozitie, care si-au declarat printre prioritati normalizarea relatiilor cu statele vecine Romania si Ucraina, construirea unui stat democrat, asigurarea libertatii presei, reintegrarea tarii si integrarea in UE.

Sursa: 9am.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

astăzi, 22:23
33

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

astăzi, 22:04
184

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
98

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...