Ingrediente (pentru 2 pâini)
1 litru de apă
1 cub de drojdie de 25 de grame
2 ouă şi un gălbenuş
aprox. 1,5 kg făină
2-3 linguri de ulei
sare după gust
mac sau susan opţional
Preparare
1. Bate ouăle uşor cu sare. Pune minimum o linguriţă, altfel rişti să iasă pâinea nesărată. Încălzeşte apa cât să fie puţin călduţă. Dizolvă cubul de drojdie în apă, adaugă ouăle bătute cu sare şi pune 500 grame de făină. Amestecă bine şi lasă la loc călduţ vreo 15 minute. Ideea e că trebuie să crească puţintel (nu foarte mult).
2. Începe să adaugi restul de făină treptat. În genere, eu mai folosesc cam 1 kg de făină, dar depinde, uneori simt că trebuie să mai pun. Ideea e că trebuie să obţii un aluat care încă se lipeşte de mâini, dar totuşi e ferm, să-l poţi modela. Pune peste el 2-3 linguri de ulei şi mai frământă până intră uleiul în aluat.
3. Scoate aluatul pe masa de lucru, împarte-l în două, iar fiecare parte în câte 3 bucăţi.
4. Modelează cele trei bucăţi sub formă de batoane, prinde-le la un capăt şi începe să împleteşti. Lipeşte din nou la capăt. Prima pâine e gata. Idem pentru a doua.
5. Tapetează două tăvi cu hârtie de copt. Pune pâinile în tavă. Bate gălbenuşul cu un praf de sare şi întinde-l pe suprafaţa pâinilor. Eu am folosit şi mac, însă nu e absolut necesar. Mai lasă-le să crească în tavă vreo 20 de minute, timp în care preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.
6. Se lasă la cuptor în jur de 30-40 de minute.
Succes şi poftă bună!



(Foto: marvelousgoods)