Protos. Siluan Antoci, stareÈ›ul Mănăstirii „ÎnălÈ›area Sfintei Cruci” din localitatea nemÈ›eană Brusturi, ne aminteÈ™te faptul că lăcaÈ™ul de cult a fost construit pe locul unei conflagraÈ›ii care a avut loc în urmă cu 80 de ani È™i care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de soldaÈ›i români, ruÈ™i È™i germani, într-o singură noapte.
În cinstea lor, mănăstirea pregăteÈ™te un memorial care va fi sfinÈ›it de sărbătoarea Înălțării Domnului, când sunt pomeniÈ›i eroii naÈ›ionali. Slujba va fi oficiată de ÎnaltpreasfinÈ›itul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei È™i Bucovinei, arată Basilica.ro.
Potrivit starețului Siluan Antoci, de-a lungul timpului au fost descoperite peste 500 de nume din arhive, unii dintre ei nefiind pomeniți niciodată.
”Vă mărturisesc că până anul acesta nu mi-am imaginat că fiecare vârf de deal de aici a dăruit lui Dumnezeu È™i patriei noastre oameni È™i eroi. Deci pe fiecare vârf de deal a curs sânge, nu puÈ›in, foarte mult”, a spus duminică, la finalul Sfintei Liturghii, stareÈ›ul Siluan Antoci.
„Bine ar fi ca măcar să aducem recunoÈ™tință, să plecăm puÈ›in fruntea È™i să aducem o rugăciune în faÈ›a lui Dumnezeu. Datorită jertfei lor vorbim româneÈ™te, ne închinăm româneÈ™te È™i datorită jertfei acestora suntem pe aceste locuri È™i putem să ne rugăm în libertate”, a adăugat părintele stareÈ›.
AÈ™ezământul monahal din localitatea nemÈ›eană Brusturi a fost înfiinÈ›at drept schit la iniÈ›iativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 1992, la acea vreme Mitropolit al Moldovei È™i Bucovinei, È™i ridicat la rang de mănăstire în anul 2007.
Protosinghel Siluan Antoci, botoșănean născut în satul StăneÈ™ti, comuna Lunca, este în prezent stareÈ› al Mănăstirii ”ÎnălÈ›area Sfintei Cruci” – Brusturi, judeÈ›ul NeamÈ›.