Preoții din patru comune ale județului Botoșani au fost rugați de autorități să „predice” despre pesta porcină africană (PPA), în timpul slujbelor dominicale, după ce unele localități componente au fost incluse fie în zona de protecție, fie în zona de supraveghere de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Protecția Alimentelor (DSVSA), din cauza riscului prezentat în răspândirea bolii.
Pe apa râului Prut, în dreptul localității Santa Mare, a fost descoperit, săptămâna trecută, de către polițiștii de frontieră, leșul unui porc domestic, decedat de circa două zile, după cum au stabilit specialiștii, și depistat cu infecție PPA. Astfel, DSVSA a dispus și măsuri „inedite” pentru informarea locuitorilor din zona monitorizată, sub supraveghere pe o rază de circa 3 kilometri, respectiv sub protecție pe o rază de încă 10 kilometri de locația unde a fost găsit corpul animal infectat, cu privire la obligațiile pe care le au aceștia vizavi de combaterea răspândirii bolii.
Astfel, în 16 localități, preoții vor avea rolul de a informa populația.
Este vorba despre localitățile: Românești, Sărata și Damideni din comuna Românești; Santa Mare, Bădărai, Durnești, Berza și Bogdănești din comuna Santa Mare; Stânca, Bădiuți, Ștefănești (inclusiv satul cu nume omonim) și Bobulești din orașul Ștefănești; precum și Călărași, Libertatea și Pleșani din comuna Călărași.
DSVSA a transmis un model de informare letrică „care a fost distribuit în multe exemplare și la biserica din fiecare localitate, unde cu ajutorul preoților să fie comunicate enoriașilor în ziua de duminică”, se arată într-un document al instituției.
Propunerea a fost adoptată de Comitetului Local pentu Combaterea Bolilor.
Explicația măsurii a fost oferită de către directorul DSVSA, Mihai Țurcanu, în timpul unei conferințe de presă susținută miercuri la Instituția Prefectului.
Acesta a spus că „influencerii” din mediul rural sunt preoții și copiii.
„Noi trebuie să informăm gospodarii prin orice mijloace, așa spune la lege: să conlucreze cu autoritățile. Trebui asă identificăm acei influenceri. În mediul rural, pentru că populația este îmbătrânită, pentru că nu are acces la presa online, pentru că nu are Facebook, pentru că nu are rețele de socializare, am considerat că este imperios necesar să luăm legătura cu preoții din comunitățile respective și, înainte slujbă sau în timpul slujbelor, să le spună gospodarilor care sunt prezenți la acea slujbă ce se întâmplă în comuna lor”, a spus Mihai Țurcanu.
Mai mult decât atât, pe lângă vizitarea de către echipele de control a tuturor gospodăriilor unde se cresc porcine, se va vorbi și în școli, acolo unde se vor ține cursurile cu prezență efectivă, despre chestiunea PPA, pe premisa că elevii „vor transmite informațiile curat ”.
„Când va începe școala, am discutat și cu domnul prefect, la fel, vom merge și prin școli, să informăm copiii, pentru că copiii sunt un vector de a transmite informația mai curat. Merg acasă, le spun părinților, le spun celor care le sunt tutore ce li s-a spus la școală. Cetățenii trebuie să știe regulile și obligațiile”, a mai spus Țurcanu.
În perioada 12-18 august a.c., a avut loc un recensământ al porcinelor din zona vizată, context în care, în fiecare curte controlată, au fost informați sub semnatură toți proprietarii de porcine cu privire la principalele obligații ce le revin în prevenirea apariției bolii, prin fluturași A4 și consiliere din partea echipei de control. Șapte efective au fost angrenate în acest sens.
La nivelul județului Botoșani, până în prezent, au fost înregistrate 21 de focare PPA pe speța porcului domestic, dintre care 11 au fost stinse, respectiv opt focare pe speța porcului domestic. În prezent, mai sunt active șase focare pe opt fonduri de mistreț, respeciv focarele din Santa Mare.