Preot din Botoşani, trimis în judecată de DNA!

Un preot din judeţul Botoşani a fost trimis, luni, în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA, preotul Dumitru Horga, din Cândeşti este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup, varianta iniţierii sau constituirii; în sarcina acestuia reţinândânu-se şi 21 infracţiuni de dare de mită.

Şi fiul preotului, Bogdan Iulian Horga, a fost trimis în judecată, în sarcina acestuia reţinându-se infracțiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup.

În acest dosar au fost trimişi în judecată şi mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Siret. 

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 19.08.2008 – 03.03.2009, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, condus de inculpatul Horga Dumitru, preot in localitatea Cândeşti, jud. Botoșani, din care mai făceau parte inculpatul Sofronie Dumitru Daniel, dascăl la parohia preotului Horga Dumitru, Ciornenchi Constantin Paul şi Horga Bogdan Iulian, fiul preotului Horga Dumitru, la care au aderat pe parcurs şi alte persoane, activitatea acestui grup fiind sprijinită de către inculpatul Fediuc Nelu, cu funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

Grupul infracţional acţiona după regulile convenite între funcţionarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, îşi încălcau atribuţiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

 Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantităţi de ţigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în jud. Suceava.

La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei.

Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de inculpatul Fediuc Nelu, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret (acesta avea prerogativa de serviciu de a aproba planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu).

Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu şi al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret şi lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de ţigări de provenienţă ucrainiană ( 286.240 + 12.000 - din data de 11.12.2008, sens în care au efectuat un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, jud. Suceava.

Ca urmare a activităţii infracţionale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei .

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea inculpaţilor, în solidar, până la concurenţa sumei de 1.581.302 lei. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din parte SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Vezi AICI numele tuturor celor trimişi în judecată!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gabi Tamaș i-a rupt tibia directorului sportiv de la FC Botoșani. Șchiopu: ”Nu a fost o răutate!” / Iftime: ”La cap să nu se lovească!”

astăzi, 13:13

Unul dintre modulele cursului de director sportiv organizat de FRF s-a terminat cu un moment dificil: Gabi Tamaș (41 de ani) i-a rupt tibia lui Daniel Șchiopu, director sportiv la FC Botoșani. L...

După 35 de ani: Se demolează ruinele din spatele Băii Centrale. ”Închidem o rană a orașului!” (Foto)

astăzi, 12:54

Construcția impunătoare s-a transformat odată cu trecerea anilor într-o ruină acoperită de vegetație, pe unde o vreme s-au adăpostit oamenii străzii. Clădirea aparținea municipalităț...

Cutremur în zona Vrancea! Ce ar trebui să știe botoșănenii și cum se pot pregăti!

astăzi, 12:22

Azi-noapte, în jurul orei 01:48, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur mediu, cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvolt...