Premierul Florin Cîțu, a anunțat astăzi că din acest an salariul nu va crește în România prin decizii politice, ci pe baza unor criterii de performanță.
„În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România. Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimine inechităţile din administraţia publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Când a fost prezentată această lege, s-a spus că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul cel mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliţie a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”, a spus Cîţu.
„Vom aplica ce se întâmplă la uniunea europeană, o rotație după unul sau două mandate. Se face o analiză a sporurilor, în paralel cu construcția bugetului. Legile vor fi făcute în 2021 și se vor aplica în 2022. Dacă se modifică pragul din lege, eu nu pot avea altă opinie decât legislația în vigoare. Dacă indicatorii pe care am lucrat de un an rămân așa, dacă se modifică indicatorii, atunci vom reveni. Aș vrea să fie toată economia deschisă”, a mai adăugat premierul Florin Cîțu.
Florin Cîțu a vorbit, de asemenea, și despre legea pensiilor, care va fi schimbată pentru a se respecta principiul contributivității.
„Bugetul de pensii crește deja cu 8 miliarde. Cu 1,1% din PIB suplimentar față de anul trecut. Ne uităm la modificarea a 2 legi care au făcut probleme finanțelor publice. Prima e legea salarizării unitare, care a creat inechități. A doua e legea pensiilor, coaliția a spus de la început că vrea pensii bazate pe contributivitate. Se lucrează la aceste 2 legi. Nu știm dacă vor fi gata. Facem bugetul pe legislația în vigoare la legea salarizării, pe lângă corectarea unor lucruri, vom introduce criterii de performanță”, a explicat premierul României.