Pregatirea unui profesor va dura obligatoriu sase ani!

Pregatirea pentru catedra, cat scoala unui viitor medic: 6 ani! Noile masuri sunt valabile atat pentru invatamantul primar, cat si pentru cel gimnazial si liceal, astfel ca doamna educatoare si doamna invatatoare devin profesori.

Noile prevederi ale ministrului Daniel Funeriu prevad ca formarea profesionala a dascalilor se va face obligatoriu in mai multe etape, ce cuprind studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic de doi ani si stagiu practic de un an, adica sase ani, atat cat face scoala un student la medicina, arata Mediafax.

In cazul in care proiectul va fi aprobat pana in vara, licentiatii din 2010 ar putea intra la master chiar din toamna acestui an.

Vor exista, insa, si masuri stimulative, studentii urmand sa beneficieze, pe perioada masteratelor, de burse de studiu finantate de la bugetul de stat, egale in cuantum cu salariul net al unui profesor debutant.

La absolvirea masteratului didactic studentii vor primi diploma de master si certificat de profesor in domeniul programului de licenta, acestea fiind conditii obligatorii la inscrierea pentru efectuarea stagiului practic.

Stagiul practic al viitorilor profesori va fi desfasurat in reteaua permanenta de unitati de invatamant stabilita de Ministerul Educatiei pentru asigurarea formarii initiale a cadrelor didactice. Ocuparea unei functii didactice pentru stagiul de un an scolar va fi prin concurs pe posturi sau pe baza de contract individual de munca, cu o durata de un an.

Dupa finalizarea stagiaturii, va exista un nou examen de data asta national de definitivare in invatamant. Examenul va putea fi sustinut de doua ori, iar cei care nu il promoveaza pot fi angajati in sistemul de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant, potrivit proiectului de lege.

 

Doamna educatoarea si doamna invatatoare devin doamne profesor

Aceste prevederi sunt valabile atat pentru invatamantul primar, cat si pentru cel gimnazial si liceal.

Drept urmare, titulatura pe care o vor avea toate cadrele didactice va fi cea de profesor, iar formarea lor initiala profesionala va urma obligatoriu urmatorii pasi: studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic cu o durata de doi ani si stagiu practic cu durata de un an scolar realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor-mentor.

Totodata, dezvoltarea profesionala a profesorilor va cuprinde gradele didactice II si I, precum si titlul de profesor emerit.

Profesorul emerit va fi angajat pe perioada nedeterminata la unitatea de invatamant, va avea calitatea de mentor pentru formarea continua a cadrelor didactice, prioritate la ocuparea posturilor didactice si va beneficia de un premiu anual in bani din fondurile programelor initiate de Ministerul Educatiei.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Hidrologii au prelungit Codul Galben!

astăzi, 14:15

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au prelungit Codul galben, până mâin...

Botoșani: O tânără de 17 ani și fiica ei de 4 luni au dispărut de acasă. Poliția cere ajutorul populației!

astăzi, 13:12

La data de 27.07.2025, ora 09.00, numita Pupaza Maria-Larisa, din oraș Darabani, județul Botosani, de 17 ani, a plecat voluntar de la locuința de domiciliu, împreună cu fata sa, Padurariu So...

Ajutoare de urgență de sute de mii de lei pentru angajații unei agenții de stat și rude ale lor. Ministrul Muncii trimite Corpul de control!

astăzi, 12:20

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională ...