Pregătirea mașinii pentru sezonul rece este importantă pentru a vă asigura că aceasta funcționează corect și sigur în condiții de temperaturi scăzute

Cum pregătim mașina pentru iarnă.

Pregătirea mașinii pentru sezonul rece este importantă pentru a vă asigura că aceasta funcționează corect și sigur în condiții de temperaturi scăzute

   Foto: CECCAR Business Magazine

Prognozele meteo pentru perioada următoare indică un risc crescut  de manifestare a unor fenomene meteo precum lapovița, poleiul sau chiar ninsoarea.

Legislația din România nu prevede o dată la care este obligatoriu ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă, dar acest tip de pneu este obligatoriu atunci când se pătrunde pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada din an.

Anvelopele de iarnă pot fi recunoscute, în general, după marcajul M+S, care se mai prezintă și sub formele M&S / M.S.  Înainte de a monta anvelopele, se recomandă să verificăm anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

La pneurile concepute special pentru circulația în sezonul rece, indicatorul de uzură este poziționat astfel încât să marcheze o adancime a profilului de aproximativ 4 milimetri. În cazul unui control în trafic, dacă se constată că indicatorul de uzură este expus, legislația din România încadrează această situație în categoria "deficiență majoră" și sunt prevăzute sancțiuni pentru conducătorul auto, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zapadă și scade distanța de frânare.

Ce trebuie să știți despre cauciucurile Tip All Seazon

Pregătirea mașinii pentru sezonul rece este importantă pentru a vă asigura că aceasta funcționează corect și sigur în condiții de temperaturi scăzute. Pe lângă schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă mai sunt câteva aspecte la care trebuie să fie atenți șoferii, potrivit stiripesurse.ro.

În primul rând, pentru a ne pregăti mașina pentru iarnă trebuie să verificăm și să înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă

”De ce să folosim anvelope specializate pentru fiecare sezon în parte? Cred că unul dintre cele mai importante motive este acela că 1-2 metri câștigați la distanță totală de frânare, pot însemna diferența între o zi normală din viață noastră și vinovăția producerii unui accident cu victima”, a precizat fostul pilot și campion la automobilism Titi Aur, pentru stiripesurse.ro.

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o tracțiune adecvată pe zăpadă și gheață

Așa cum nu poți să ai o geacă sau o haină care să îmi țină de cald sau să îmi țină și răcoare și vara și iarna la fel, așa și cu anvelopele all-season. Trebuie să înțelegem că atunci când mergem cu mașina, fiecare roată calcă pe asfalt cu suprafața echivalentă a unei palme. Noi, practic, avem patru palme puse pe hol. Atunci când vrem să accelerăm, dar în mod special când vrem să frânăm sau să evităm, trebuie să facem în așa fel încât, această suprafață mică de contact trebuie să o facem să fie cât mai eficientă”, explică expertul în conducere defensivă Titi Aur, fostul pilot și campion la automobilism.

Acesta nu este de acord cu anvelopele pentru orice sezon (all seazon), pentru că nu au toate caracteristicile unei anvelope de iarnă. Acestea au un model de canelură mai adânc și un compus de cauciuc mai moale, care le permite să se țină mai bine de suprafața drumului.

„Anvelopa de iarnă este mai moale pentru a avea aderență pe un sol mai rece, are niște canale, niște tăieturi lamelare fine, este mai îngustă. Anvelopa all-season este un compromis care, în anumite perioade, toamna sau primăvara, poate fi la un nivel suficient de aderență, dar o anvelopă care are aderență bună iarna nu poate avea o aderență bună vara și invers”, mai spune Titi Aur.

Cum ne pregătim mașina pentru sezonul rece

De asemenea, presiunea anvelopelor trebuie verificată regulat, dar este deosebit de importantă în sezonul rece. Presiunea scăzută a anvelopelor poate duce la uzura prematură a acestora și la o tracțiune mai slabă.

Antigelul este esențial pentru că protejează motorul de îngheț și supraîncălzire. Este important să verificați nivelul antigelului și să-l înlocuiți dacă este necesar.

La fel este și lichidul de frână. El trebuie să fie curat și la nivelul corespunzător pentru a asigura o frânare sigură.

Bateria este o altă piesă fără înlocuitor. Ea este mai solicitată în condiții de temperaturi scăzute. Este important să verificați starea bateriei și să o înlocuiți dacă este necesar.

Când pornim la drum avem nevoie ca sistemul de încălzire și ventilație să funcționeze normal. Totul trebuie să funcționeze corect pentru a vă menține confortabil în interiorul mașinii în timpul iernii. Desigur, revizia completă anuală are și ea rolul ei. O revizie completă la un service auto vă va asigura că mașina dumneavoastră este pregătită pentru sezonul rece, precizează stiripesurse.ro.

Amenda pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, este prevăzută în clasa a IV a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte amenda, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei).

În această situație se reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului, fiind eliberată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație, se precizează în comunicatul poliției.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesori și elevi ai Seminarelor din Botoșani și Dorohoi, prezenți în cadrul unui simpozion național desfășurat la Iași: Programul evenimentelor!

astăzi, 21:21

Ziua de 28 ianuarie este dedicată Simpozionului Naţional „Teologie şi cultură”, ediţia a II-a, cu tema „Preoţi şi intelectuali ortodocşi în temniţele comuniste”....

Nova Apaserv: Locuitorii din cartierul A.N.L Dorohoi rămân mâine fără apă!

astăzi, 19:06

Pentru realizarea acestor operațiuni, se impune sistarea furnizării apei potabile, mâine, 25 ianuarie 2025, în intervalul orar 08:30 – 16:00, către consumatorii din cartierul A.N....

Tehnica de tip spoofing, o altă metodă de înșelăciune: Cum vă puteți proteja!

astăzi, 18:45

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplic...