Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, i-a atenționat pe directorii celor două secții care se ocupă de administrarea drumurilor din județul Botoșani să urgenteze semnarea contractelor de deszăpezire având în vedere prognoza meteorologică pentru luna noiembrie.
Trimisul Guvernului în teritoriu anunța la mijlocul lunii octombrie că până pe 25 noiembrie contractele vor fi semnate, iar în momentul de față stadiul este același.
Cătălin Gheorghian, directorul Direcției Județene de Drumuri din Botoșani, spune că în maximum două săptămâni acestea vor fi semnate.
„În maxim două săptămâni semnăm contractele pentru închirierea utilajelor de deszăpezire”, a declarat Cătălin Gheorghian, director Direcția Județeană de Drumuri din Botoșani.
Aici Dan Nechifor a intervenit atenționându-i pe reprezentanții instituțiilor implicate în planul de deszăpezire, în special pe cei de la Drumuri Județene și Drumuri Naționale cu privire la semnarea contractelor.
„Vreau să vă anunț că prima ninsoare prognozată va fi undeva pe 20 noiembrie. Suntem de față toți colegii și nu vreau să ne găsească nepregătiți. Voi urmări exact toate datele prezentate în planul de iarnă. Planul de iarnă general l-am semnat ieri (nota red. 30 octombrie 2024). Toți cei care au raportat înseamnă că ceea ce au raportat este corect”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
Pe partea de Drumuri Naționale din județul Botoșani, Cătălin Leahu, șeful instituției, l-a asigurat pe Dan Nechifor că într-o săptămână contractul va fi semnat.
Cu toate acestea, la nivelul Secției de Drumuri Naționale există semnat un acord cadru pentru perioada 2024 – 2028.
„Secția de Drumuri Naționale Botoșani are în administrare circa 412 kilometri de drumuri naționale. De-a lungul județului suntem împărțiți în șapte puncte de deszăpezire. Avem utilaje proprii și utilaje închiriate. Cât despre contractele de prestări servicii cu terți avem un acord cadru semnat pe 2024 - 2028, urmând a fi semnat un contract subsecvent în următoarea săptămână”, a declarat Cătălin Leahu, șeful Secției de Drumuri Naționale Botoșani.
„Să vă asigurați că nu sunt cele de la 1960”
De asemenea, prefectul județului Botoșani i-a atenționat pe cei doi directori să verifice conștiincios starea utilajelor.
„În momentul în care intră utilajele în bază să vă asigurați că nu sunt de la 1960. În ceilalți ani am avut surprize că ce era în oferta tehnică nu era și în realitate”, a spus Dan Nechifor.
În replică, șeful de la Drumuri Județene i-a spus că pot fi verificate abia după semnarea contractului și după ce intră în bază utilajele. La fel, de cealaltă parte, și Cătălin Leahu de la Drumuri Naționale a spus că utilajele vor fi verificate în momentul în care ajung în baza lor.
„Utilaje proprii avem 19, urmând cu terții să mai aducem încă 54 ajungând la 77 în total. Starea tehnică a utilajelor se va verifica în momentul în care intră în bază”, a adăugat Cătălin Leahu.
În baza Secției de Drumuri Naționale există material antiderapant în proporții de 30% din capacitatea totală. Asta înseamnă 2800 de tone de sare, 20 de tone de clorură de calciu și 25 de tone de nisip.
La ședința Colegiului Prefectural au fost prezenți și directorii de la Nova Apaserv și Modern Calor. Cătălin Varasciuc, directorul societății Modern Calor, spune că nu sunt motive de îngrijorare, fiind gaze suficiente pentru sezonul rece.
„Nu sunt motive de îngrijorare, gazele sunt suficiente pentru toată perioada rece”, a declarat Cătălin Varasciuc.
Liviu Ștefan, directorul Nova Apaserv, spune că probleme există vara, iar în momentul de față nu există motive de îngrijorare.