POTOPUL ALB la Darabani! Zapada de trei metri pe DN 29 A, la Bajura, drumuri judetene inchise

POTOPUL ALB la Darabani! Zapada de trei metri pe DN 29 A, la Bajura, drumuri judetene inchise
Oraşul Darabani este paralizat de zăpadă şi viscol. La intrarea în oraş dinspre Bajura stratul de zăpadă masura astăzi la prânz 3 metri, iar spre Păltiniş se circulă cu foarte mare greutate, mai mult în cazuri de urgenţă. Primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu, spune că s-au făcut eforturi supraomeneşti pentru ca să se poată circula între Păltiniş şi Darabani. Nici salvatorii dărăbăneni nu au mai ajuns la casele lor de aproximativ o săptămână. Agenţii economici din zonă sunt disperaţi că nu-şi pot aproviziona magazinele înainte de Crăciun.

"În prezent, pe DN 29A se circulă în condiţii de iarnă pe porţiunile Dorohoi-Hudeşti şi Darabani-Păltiniş, între Hudeşti şi Darabani se lucrează", a declarat pentru Darabaneni.ro, la orele 12:30, ing. Constantin Irimia, de la Compania Naţională de autostrăzi şi drumuri naţionale. Lucrătorii Companiei Naţionale nu au mai putut înainta spre Darabani, deoarece autofreza lor s-a defectat între Hudeşti şi Conceşti. Astfel, dărăbănenii s-au mobilizat pentru a reface calea rutieră între oraşul de pe malul Prutului şi municipiul vecin, Dorohoi. Două tractoare cu cupă de la firma Sancos din Conceşti deszăpezesc accesul dinspre comuna lui Costel Nazare spre Darabani, iar de la Staţia Meteo spre Bajura acţionează un buldoexcavator al firmei TransGhe. În această zonă, stratul de zăpadă atinge şi trei metri.



După ce, la un moment dat, accesul spre Lişmăniţa fusese deschis, acum drumul respectiv este din nou blocat de nămeţi. "Nu se circulă spre Lişmăniţa şi Eşanca. Lucoviţa este blocată şi dinspre Conceşti, şi dinspre Darabani. Cartierele Suseni şi Bombeni sunt deszăpezite, în Teioasa se circulă pe str. Col. Şchiopu până la str. Pădurii, iar în Corneşti se circulă pe str. Şcolii până în Teioasa", a precizat la orele 16:16, Mihai Plugaru, inspector Protecţie civilă din cadrul Primăriei Darabani. Funcţionarul Primăriei a spus că pe celelalte străzi ale oraşului se circulă cu foarte mare greutate, deoarece utilajele din dotare au fost solicitate de cei de la Drumurile Naţionale sau au intervenit în cazurile de urgenţă. "Nu am mai fost acasă de joi. M-am speriat când am văzut ieri câtă zăpadă am în curte", a spus Plugaru. Dacă noaptea trecută, au dormit în sălile de clasă de la Liceul Dimitrie Cantemir din Darabani 24 de sinistraţi ai zăpezii, numărul acestora ar putea creşte astăzi.



Romanescu: "Nu are de ce să-mi fie ruşine...E uşor să comentezi când stai la cald"

Nici la Păltiniş, situaţia nu este roză, aşa cum afirmă primarul comunei, Costel Romanescu. Edilul spune că decisiv în deblocarea drumului spre Darabani a fost ajutorul primit de la un grup de poliţişti de frontieră din Botoşani şi de la poliţiştii Sectoarelor din zonă. Primarul le dă o palmă celor care au contestat efortul său în acestă situaţie de criză.



"Am muncit ca ocnaşii să scoatem din zăpadă autofreza celor de la Drumurile Naţionale care a rămas blocată la 1,5 km de la ieşirea din Păltiniş spre Horodiştea. Ieri dimineaţă, am cărat în spate sare, nisip, generator, redresor şi apă fierbinte în câmp, pentru a porni autofreza, iar alţii îşi arogă meritele. Ei poate îşi fac treaba, dar contractele le încasează prietenii...A mai comentat cineva pe Darabaneni.ro că pentru Vali Vijelie am putut avea bani. Nu a fost vorba de bani în această situaţie, am spus doar că nu se poate face. Nu intra în atribuţiunile mele să intervin să scot maşinile de pe drumul naţional. Nu are de ce să-mi fie ruşine. Întrebaţi-i pe cei 120 de oameni care i-am scos din zăpadă dacă are de ce să-mi fie ruşine. Am neglijat oamenii mei din comună pentru dânşii, în loc să deszăpezesc arterele comunei mele. Nu e uşor să rupi troienele de 2 metri pe viscol, cu 40-50 de kg în spate. E uşor să comentezi când stai la cald", a declarat pentru Darabaneni.ro, Costel Romanescu.
 

VEZI pe Darabaneni.ro GALERIA FOTO!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
239

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
299

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
686

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...