Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Crestinii ortodocsi intra astazi in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cei doi sfinti parinti fiind sarbatoriti in fiecare an pe 29 iunie.

Postul precede sarbatoarea comuna a Sfintilor Apostoli si este randuit de biserica in cinstea celor doi verhovnici ai apostolilor si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante.

Acest post reprezinta un prilej de inaltare a sufletului. Are legatura cu Pastele si cu Pogorarea Duhului Sfant, sarbatori cu data schimbatoare.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, postul acesta are o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Invierii lui Hristos.

Postul incepe luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor, si tine pana in Ziua de 29 iunie.

Totodata, acest post este mai putin aspru decat cel al Paresimilor. Dupa Invatatura pentru posturi din Ceaslovul mare, luni, miercuri si vineri se mananca legume fara untdelemn, iar marti si joi aceleasi cu untdelemn.

In popor se spune ca acest post se tine pentru sanatate la oameni si vite, de aparare de foamete si grindina.

Despre cei doi apostoli care dau aceasta sarbatoare se stie ca inainte de a-l sluji pe Hristos, au fost oameni simpli. Sfantul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileii, si se chema Simon, inainte de a se intalni cu Domnul.

Era frate cu Sfantul Apostol Andrei, "cel intai chemat" la slujirea credintei. Sfantul Apostol Pavel a fost barbat invatat, fariseu si rabin in religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel si cunoscator al intregii invataturi din vremea sa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

astăzi, 19:51

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

astăzi, 19:15

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

astăzi, 18:34

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...