Posibile disponibilizări în sistemul de învăţământ!

Posibile disponibilizări în sistemul de învăţământ!
Mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Botoşani ar putea fi puse în situaţia de a face disponibilizări de personal din cauza costului standard pe elev care a fost stabilit de Guvern, pentru anul 2015. Semnalul de alarmă vine din partea sindicaliştilor din învăţământ, care spun că în acest an costul standard pe elev a crescut cu doar 1%, în condiţiile în care pe parcursul anului în curs vor fi operate, conform legii, creşteri salariale în sistemul de învăţământ, de 6 procente.

Sindicaliştii au cerut Ministerului Educaţiei şi Guvernului revenirea asupra Hotărârii de Guvern nr. 9, din 2015, prin care s-a stabilit acest cost, şi majorarea acestuia.

În cazul în care vor fi unităţi de învăţământ care nu se vor putea încadra în bugetele alocate, acestea vor fi nevoite să facă disponbilizări, să reducă norme sau să comaseze anumite clase, după cum susţine Liviu Axinte, preeşdintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani.

“În condiţiile în care eu am o creştere de peste 6% pe fond de salarii, legiferată în învăţământ, eu nu pot să elaborez costuri standard mai mari cu doar 1%, decât dacă se va ajunge la disponibilizări de personal sau diminuarea de norme. Eu am bani cu 1% mai mult şi trebuie să acopăr salarii cu peste 6% mai mari. La nivelul Ministerului s-a discutat cu Inspectoratele să fie încadrarea obligatorie în bugetele alocate pe baza costului standard şi acest lucru probabil că va conduce la comasări de clase, anulări de norme, disponiblizări de personal. Nu ştiu la nivelul ISJ Botoşani câte posturi sunt, ce discuţii au fost la minister, dar nu se poate ca în condiţiile în care anul trecut am acoperit la limită cu acele costuri standard, anul acesta dacă am per total fond de salarii mai mare să îl acopăr cu o creştere de doar 1%. Este imposibil", a menţionat Liviu Axinte.

Acesta a spus că cele mai afectate vor fi unităţile de învăţământ cu profil vocaţional, cum ar fi Liceul de Artă sau Liceul cu Program Sportiv.

“Această Hotărâre de Guvern prin care s-a aprobat costul standard pe elev, pentru anul 2015, nu ţine cont de alte acte normative, sau în subteran se urmăreşte de fapt disponibilizarea, care ar fi în jur de 5%, procentul neacoperit din personal, mai ales în condiţiile în care Guvernul semnase un acord cu sindicatele prin care se deblochează 2.500 de posturi în învăţământ. Din punctul meu de vedere, cele mai afectate sunt unităţile de învăţământ cu profil vocaţional. Trebuie să fie o politică armonizată în ceea ce priveşte resursa umană", a mai spus liderul LSI.

Dacă nu se va reveni asupra costului standar pe elev, în sensul creşterii  valorii, cei din sistemul de învăţământ ameninţă cu proteste.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

astăzi, 09:17
32

O analiză a Ziarului Financiar, pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe, printre care și Botoșani, arată că fenomenul concedierilor colective s-a ...

Misiune contracronometru, în această dimineață: Bărbat scos din fântână, soția a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 08:23
540

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu...

Comorile Botoșaniului: Bisericuța veche de aproape trei secole în care creștinii își unesc și astăzi destinele! (Foto)

astăzi, 07:57
161

Aici, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, în micuța bisericuță de lemn pășea Regele Mihai al României.Bisericuța de lemn din Brăești este de o frumusețe cuceritoa...