Posesori de centrale pusi la plata de Termica

De la debutul sezonului rece societatea de termoficare a emis facturi şi pentru încălzirea spaţiilor comune, actele de plată ajungând la botoşănenii care au centrale de apartament. Deşi perceperea unor sume pentru spaţiile comune este prinsă în legislaţie, în puţine asociaţii sunt puşi la plată şi cei care au centrale. În urmă cu doi–trei ani s-a încercat aplicarea acestei prevederi, însă după ce locatarii cu centrale au protestat, s-a renunţat.

Ion Diaconu, directorul Termica, a declarat că, pentru lunile noiembrie şi decembrie, proprietarii de centrale au de plătit maxim 20 de lei.

"Am emis facturi la 14 asociaţii. Acestea sunt prevederile legale. Atât Termica, dacă încheie convenţii individuale cu locatarii şi acte adiţionale cu asociaţiile prin care poate defalca aceste cheltuieli pentru părţile comune, cât şi asociaţiile în cazul în care ele se ocupă de defalcare, sunt obligate să defalce după formulă, nu după ureche", a declarat Ion Diaconu.

Reprezentanţii asociaţiilor trebuie să inventarieze setul termic din subsolul blocurilor, cât şi ţevile care trec prin apartamente şi, în funcţie de rezultate, să stabilească factura. Conducerile unor asociaţii refuză să facă acest lucru, motivând că majoritatea posesorilor de centrale susţin că nu mai au nicio legătură cu societatea de termoficare.

Lege invocată de reprezentanţii Termica

10 botoşăneni care au centrale de apartament au contestat la Termica faptul că sunt puşi la plată. Acestora li s-a explicat că, potrivit legii privind serviciul public de alimentare cu energie termică, "proprietarii apartamentelor individuale situate în imobile de locuit tip condominiu care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză, proporţională cu cota indiviză".

Compartimentul de coordonare a asociaţiilor de proprietari din cadrul Primăriei nu a primit sesizări pe această temă. "Punerea la plată a locatarilor cu centrale trebuie să se pună în discuţia adunării generale pentru a fi aprobată", a declarat Andaluzia Gabur, consilier în cadrul respectivului compartiment.


Monitorul de Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzații de BLAT după meciul Petrolul - FC Botoșani. ”Arătau ca niște maidanezi jigăriți, gudurându-se pe lângă botoșănenii veniți la sigur…” (Video)

astăzi, 10:03
122

Partida a avut o dinamică extrem de imprevizibilă, asta după ce în minutul 67 prahovenii au solicitat un penalty pentru un fault asupra lui Musi, fotbalist împrumutat de FCSB la Petrolu...

Anchetă la Botoșani, după ce un bebeluş de doar trei săptămâni a fost găsit mort!

astăzi, 08:57
321

Decesul unui bebeluş de trei săptămâni declanşează o anchetă a poliţiei, în Botoşani. Copilul a fost găsit fără viaţă, în patul lui, de către părinţii care au cerut a...

Elev din Botoșani distins cu Premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Franceză! (Foto)

astăzi, 08:34
349

Vladimir Cotruță, elev in clasa a X-a bilingv franceză la Colegiul Național "A.T. Laurian" Botoșani, a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Nu este...