Populația va primi în timp real mesaje de avertizare privind cutremurele

Populația va primi în timp real mesaje de avertizare privind cutremurele
Guvernul va oferi, în mod gratuit, o aplicație informatică pentru trimiterea în timp real, către toți cetățenii, a mesajelor de avertizare privind cutremurele, informații care erau destinate până acum doar autorităților, a declarat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică.

`România are un centru de alarmare rapidă bun, care este la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), însă mesajele acestuia sunt destinate în special autorităților, inspectoratelor pentru situații de urgență. Ne dorim ca, în cea mai scurtă perioadă, să punem la dispoziția cetățenilor, a cât mai multor cetățeni, informații despre seisme. Vom apela la toate mijloacele de informare, fie canale publice, presă, televiziune, Internet, dar și telefoane mobile, de exemplu, pentru ca oamenii să primească mesaje în timp real, în timp cât mai scurt, privind apariția cutremurelor`, a spus ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, scrie Agerpres.

Acesta a adăugat că este vorba despre un tip de avertizare pe care l-a văzut în Japonia și că, de la întoarcerea sa în țară, echipe de software lucrează la aplicațiile care vor puse la dispoziția publicului `în câteva luni de zile`.

`Toate informațiile care se colectează de la senzorii seismici din întreaga țară și ajung la Institutul Național pentru Fizica Pământului vor fi transmise public, desigur, este vorba despre cutremurele importante`, a explicat Mihnea Costoiu, adăugând că `va fi un sistem de avertizare a întregii populații a României`.

Întrebat despre costurile pe care ar urma să le suporte cetățenii, ministrul delegat a arătat că proiectarea aplicațiilor informatice este suportată din bani de la buget, dar că `gratuitatea pentru public va trebui negociată cu companiile de telefonie și rețelele de socializare`.

`Guvernul nu are infrastructura pentru a trimite informațiile respective, aceasta este privată, dar vom negocia pentru că fiind vorba despre mesaje de interes public ne dorim să existe gratuitate`.

Potrivit directorului științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, proiectul guvernamental ar trebui însoțit de ample activități de educare a publicului, astfel încât oamenii să reacționeze adecvat după primirea mesajului privind iminența unui cutremur important.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
180

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
143

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1144

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...