Pontul zilei: Cum verificam calitatea mierii de albine?

Pontul zilei: Cum verificam calitatea mierii de albine?
Un apicultor veritabil va mentiona pe borcan: data recoltarii, data ambalarii, sursa florala a mierii precum şi temperatura la care a fost decristalizata, care nu trebuie sa depaşeasca 40 de grade Celsius. De asemenea, trebuie sa va indoiti de autenticitatea unui produs prea ieftin.

Iata cum se poate verifica daca mierea este sau nu contrafacuta: luati cateva bete de chibrit şi introduceti-le cu gamalia in miere. Lasati-le aşa cateva minute, apoi incercati sa le aprindeti. Daca ard, atunci mierea este buna.
   
O alta metoda de a afla daca mierea este de calitate consta in incalzirea intr-un vas de sticla a doua linguri de miere. Se adauga şase linguri de alcool, amestecand bine totul. Daca la fundul vasului apare o substanta alba, mierea este cu siguranta falsificata. O miere adevarata se va dizolva complet in alcool. Putem introduce o lingurita in borcanul cu miere. Apoi, o ridicam, lasand sa curga mierea. Daca aceasta curge continuu, mierea este naturala, cand curge sub forma de picaturi, mierea este contrafacuta.

Mierea de salcam este mai fluida decat cea de floarea soarelui.

Se mai foloseşte ca metoda de identificare a mierii bune intoarcerea borcanului cu gura in jos. Daca face o bula mare de aer e naturala.

Dupa un timp, mierea veritabila se zahariseşte, fara ca acest fenomen sa-i afecteze calitatile, cea falsa, ramane lichida. Mierea zaharisita işi revine daca introducem borcanul intr-un vas cu apa fierbinte.

Cand alegem mierea, trebuie sa tinem cont şi de culoare. Specialiştii ne sfatuiesc sa optam pentru cea de culoare aurie sau alba, cu aroma, de consistenta smantanii şi cat mai transparenta la culoare.

Aroma pronuntata poate fi indiciul mierii falsificate.

 

slabeste-sanatos.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
91

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
58

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
65

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...