PONTUL TĂU: Vrei să te simţi... ca acasă? Învaţă limbajul culorilor!

PONTUL TĂU: Vrei să te simţi... ca acasă? Învaţă limbajul culorilor!
Vrei sa-ti schimbi cromatic aranjamentul interior si nu stii nimic despre armonizarea culorilor? Sau, pur si simplu, vrei sa afli cat mai multe despre culori? Raspunsurile le vei gasi aici.

ROSU. E culoarea pasiunii, a optimismului; intensifica orice fel de activitate. Nu o folosi exagerat in interiorul casei. E distonanta cu albastru si merge perfect cu galben. Cu verde devine stralucitoare.

ALBASTRU. Inspira calm si destinde (e culoarea ideala pentru dormitor). Distonant cu portocaliu; se combina excelent cu bej, alb si tonurile de verde.

GALBEN. Denota optimism si pofta de viata. Ne ajuta sa gandim mai clar, ne stimuleaza interesul si curiozitatea. Fiind o culoare energizanta, este ideala pentru sufragerie, bucatarie si camerele orientate spre nord.

PORTOCALIU. este culoarea cea mai dinamica. Reprezinta am-bitia, stimuleaza sentimentele, inspira energie si caldura. Contrastant cu albastru. Combinatia ideala: cu galben. Intr-o nuanta atenuata (cu alb), este binevenit in camerele terne si in holuri.

VIOLET. Denota spiritualitate, feminitate, rafinament (nu degeaba este culoarea reginelor!). Asociat cu rosu, capata si mai multa noblete. Merge perfect cu galben si roz. Asocierile violet-argintiu si violet-negru sugereaza seductie, fasci-natie, eleganta maxima. Albastrul-violet denota cel mai bine singuratatea.

VERDE. Culoarea echilibrului si autocontrolului; permite multe asocieri. Combinatia cea mai buna: cu galben. Nuantele de menta si de jad sunt potrivite in baie, iar verdele-mar in bucatarie poate fi preferatul multora.


Cromoterapie? Da!

- Rosul induce vitalitate, curaj, incredere si energie (prin accelerarea pulsului si a respiratiei). Alunga tristetea si are efect stimulator asupra organelor interne si a muschilor. Reda buna dispozitie.

- Albastrul ii ajuta pe cei care sufera de artrita, dar numai dupa o expunere prelungita. Are efect relaxant asupra sistemului nervos; este folosit ca agent terapeutic in tulburarile somnului si odihnei.

- Verdele e culoarea care "vindeca", fiind asociat cu viata, cresterea, renasterea. E benefic pentru vedere, ajuta la eliminarea toxinelor, constipatiei, intareste sistemul nervos central, stimuleaza activitatea cerebrala, mareste functiile inimii.

- Portocaliu - folosit pentru tratarea starii de anxietate, a dereglarilor aparatului digestiv, bolilor de inima, disfunctiilor sistemului endocrin. Are efecte pozitive asupra rinichilor si a vezicii urinare.

- Galbenul este folosit pentru a indeparta stresul si starea de deprimare.

Sugestii cromatice pentru casa

- Poti corecta senzatia de frig ori de cald pe care o dau camerele in functie de orientarea lor: intr-o camera spre nord, foloses-te galben, tonuri de oranj, crem, galben-pai, auriu.

- Tonurile pale dau senzatia de spatiu mai mare in baie; de aceea, alege-le pentru fundal. La fel de potrivit aici este albul.

-Cele mai indicate sunt draperiile de culoare deschisa. Cele in culori vii, atunci cand sunt trase, formeaza o pata de culoare intensa, care produce un dezechilibru armonic.

- Ce-ar fi sa iti amenajezi interiorul inspirandu-te din natura, in functie de anotimp? De exemplu, primavara, poti folosi tonuri de galben-citron, roz si lila, iar toamna - de mustar, ruginiu si cafeniu.

- Culorile pastelate sunt indicate si in varuiala exterioara a casei, iar cele tari - pentru marcarea unor elemente de fatada (stalpi etc.). Pentru continuitate, alege gresia din interior/exterior intr-una din nuantele peretilor.


avantaje.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
255

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
409

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
551

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...