PONTUL TĂU: Remedii naturale impotriva transpiratiei in exces

Proces natural, transpiratia se traduce printr-o usoara senzatie de umezeala la subsuori, palme sau frunte. In conditii normale, omul poate pierde in jur de 0,7 l de sudoare pe zi, iar vara, pe caldurile mari, in jur de 4 l; un sportiv poate evacua pana la 10 l.

Daca inundati cu regularitate bluza, tricoul sau camasa, daca mainile va sunt in permanenta umede, iar picioarele "inoata" in incaltaminte, adresati-va unui medic.

Cum si de ce se produce?

Transpiratia sau sudoratia este un proces fiziologic care, prin glandele sudoripare, are rolul de a mentine constanta temperatura interna a corpului (37º C), de a apara pielea de infectii si de a elimina apa, bioxidul de carbon, celulele moarte si o parte dintre toxine. Efortul fizic accentuat, starea de dispozitie, anumite alimente, bauturi si medicamente, activitatea unor hormoni si existenta unor afectiuni se asociaza deseori cu o transpiratie crescuta, calda sau rece.

Transpiratia este un lichid apos, incolor si acid, si este produsa de glandele sudoripare in cantitate medie de 800-900 ml/zi, continand in proportie de 99 % apa si 1 % alte substante (sodiu, potasiu, clor, fosfor, magneziu, zinc, substante azotate neproteice, acid lactic etc.). Aceste substante reprezinta toxine rezultate din procesele metabolice care au loc in corpul uman.

Transpiratia abundenta (hiperhidroza) poate fi o reactie normala, de aparare, in urma expunerii organismului la caldura intensa ori efort fizic prelungit, dar in afara acestor conditii poate fi forma de manifestare a unor afectiuni severe. Aceasta se datoreaza dereglarii micilor legaturi nervoase de la nivelul creierului, care comanda activitatea glandelor sudoripare. Hiperhidroza se traduce printr-o pierdere masiva de apa pe tot corpul, cu predilectie prin axile (subsuori), palme, talpi si fata. Daca afectiunea in sine nu este grava, devine in schimb jenanta in public.

Deodorante si remedii naturale

Pentru a evita efectele negative ale antiperspirantelor cu continut in aluminiu, care blocheaza eliminarea transpiratiei, specialistii recomanda utilizarea deodorantelor. Acestea nu afecteaza activitatea glandelor sudoripare, ci combat doar mirosul neplacut. Desi deodorantele prezinta avantajul ca nu contin saruri de aluminiu, unele dintre ele au in compozitie parabeni (conservanti cu potential nociv), trecuti pe eticheta sub diverse denumiri: propylparaben, butylparaben, methylparaben, ethylparaben, isobutylparaben. De aceea, medicii recomanda citirea cu atentie a etichetei acestui tip de produse si utilizarea deodorantelor naturale, care nu contin nici saruri de aluminiu, nici parabeni.

Intr-adevar, deodorantele pe baza de plante nu pun sanatatea in pericol, insa nici nu ofera protectia dorita in zilele toride de vara. Pentru a le creste eficienta, aceste produse trebuie aplicate de mai multe ori pe zi.

Pentru a scapa de transpiratia excesiva fara sa apelati la tratamente medicamentoase, puteti recurge la terapii naturiste. Frunzele de nuc sunt renumite pentru aceasta proprietate. Persoanele care transpira excesiv, in special noaptea, in somn, pot scapa de aceasta neplacere band, seara, o infuzie preparata din doua linguri de frunze de salvie la o cana de apa.

Pentru reducerea transpiratiei generate de temperaturile ridicate, in fitoterapie sunt recomandate plantele cu gust amar: ghintura, pelin, musetel, salvie, coada-soricelului, echinaceea, menta, patlagina, papadie. Aceste plante se folosesc sub forma de infuzie, atat intern, cat si extern.

Transpiratia in exces poate fi controlata si cu ajutorul ceaiurilor. Un remediu foarte eficient poate fi obtinut cu urmatoarea reteta: o lingura cu seminte uscate de hamei, o lingura cu petale proaspete de trandafir, o lingurita de urzica, patru cesti cu apa fierbinte, o lingurita cu frunze uscate de capsuni, patru linguri cu frunze uscate de salvie, o lingura cu frunze proaspete de nuc. Amestecati toate ingredientele intr-un vas si fierbeti-le timp de o ora. Apoi strecurati si beti cu miere ceaiul obtinut in mai multe reprize.

Modalitati de prevenire a transpiratiei abundente:

-Purtati lenjerie confectionata din materiale naturale, in special bumbac.

-Spalati-va zilnic. Sapunurile antibacteriene ar putea ajuta, dar la unii pot fi iritante.

-Incercati produse comerciale (fara prescriptie medicala), de exemplu spray si lotiune antiperspiranta, care contin clorhidrat de aluminiu sau solutie tampon de sulfat de aluminiu.

-Pentru picioare transpirate alegeti pantofi din materiale naturale, care lasa piciorul sa respire, precum pielea.

-Purtati ciorapi adecvati. Sosetele din bumbac sau de lana ajuta la mentinerea picioarelor uscate, pentru ca absorb umezeala. Sosetele din acrilat, un material sintetic, mentin umezeala in jurul picioarelor. Schimbati-va ciorapii si celelalte articole de lenjerie o data sau de doua ori pe zi si uscati-va bine picioarele.

-Dupa fiecare baie stergeti-va picioarele cu un prosop. Microorganismele se multiplica rapid in spatiile umede dintre degete.

-Folositi pudre comerciale pentru picioare pentru a absorbi transpiratia.

-Aerisiti-va picioarele. Mergeti descult de cate ori aveti ocazia. Daca nu puteti, descaltati-va din cand in cand. Femeile ar trebui sa poarte dresuri cu talpi de bumbac.

-Pentru axile transpirate folositi antiperspirante. Daca iritarea este o problema, va poate folosi o crema cu hidrocortizon 0,5 %.

-Aplicati antiperspirante peste noapte, la culcare pentru palme si picioare asudate. Incercati antiperspirante neparfumate.

-Incercati ionoforeza. Aceasta procedura, in care un curent de electricitate cu intensitate mica este proiectat pe o portiune selectata a corpului, cu ajutorul unui dispozitiv alimentat de o baterie, poate fi utilizata cu succes.

citynews.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...