PONTUL TĂU: Ce faci dacă eşti hărţuită psihologic la locul de muncă

Hartuirea psihologica sistematica si continua (cu o durata de cel putin 6 luni) la locul de munca, cand un salariat este atacat si stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare si izolare, punandu-se in pericol atat starea emotionala cat si abilitatile profesionale - aceasta este definitia fenomenului numit mobbing.

Daca agresiunea fizica este usor de identificat, agresiunea psihica este la fel de grava si desi multe femei au parte de ea, este mai greu de demonstrat.

Un sondaj realizat de o asociatie din Dublin, care se ocupa cu studierea fenomenului de mobbing, a scos la iveala faptul ca in anul 2000, 9% din angajatii UE, adica 12 milioane de persoane, au fost victime ale agresiunii psihice la locul de munca. Interesant este faptul ca aceste date au fost subestimate. De ce? Pentru ca multe persoane nu stiu ca sunt victimele acestui fenomen, gradul de cunoastere a fenomenului fiind scazut, sau au tendinta sa ascunda acest abuz de teama ca ar putea fi concediate.

The Campaign Against Workplace Bullying ofera o distributie pe sexe, la nivel global, in ceea ce priveste victimele hartuirii psihologice: barbatii sunt agresati in proportie de 45%, in timp ce femeile in proportie de 55%.  

Un alt sondaj realizat in 2006 ne arata faptul ca in nordul Europei, rata violentei morale este mai crescuta: Olanda - 10%, Franta si Marea Britanie - 9%, Irlanda - 8%, in timp ce in Italia si Bulgaria, doar 2% din populatia angajata a declarat ca a fost agresata psihic. De ce aceasta diferenta de procente? Din cauza gradul scazut de cunoastere a acestui fenomen.

Esti o victima a fenomenului de mobbing? Psihologul Paola Mencarelli, reprezentat in proiectul "Femeia conteaza!", initiat de Asociatia Colfasa, spune ca tinerele angajate sunt cele mai afectate de mobbing si agresiune la job: "In multinationale s-a inregistrat o crestere de 10% a acestui fenomen, in comparatie cu alte organizatii. Important de stiut este faptul ca oricine poate deveni victima a abuzurilor psihologice si de aceea, daca recunoaste acest fapt, trebuie sa ia masuri imediat".

Desi faci treaba buna la job, ti s-a intamplat sa primesti remarci degradante, ofensive si obraznice din partea colegilor sau a sefului, cei de la birou au inceput sa rada de tine, fara motiv intemeiat, nimeni nu iti mai raspunde la salut, esti ridiculizata, umilita si stigmatizata de colegi, iti sunt puse sub semnul intrebarii viata privata sau/si principiile prin zvonuri, ai inceput sa fii izolata de catre colegi, iti sunt atribuite o serie de sarcini cu mult peste capacitatile tale, nu ti se ofera ocazia sa te justifici atunci cand esti acuzata pe nedrept... Daca acestea se intampla in mod constant, pe o perioada de 6 luni sau mai mult, este clar ca esti victima fenomenului de mobbing.

In Romania, nu exista inca cifre oficiale referitoare la mobbing sau hartuire psihologica si nicio lege speciala, dar acest fenomen poate fi socotit drept discriminare si sanctionat ca atare.

In Franta, actul de agresiune morala se plateste cu 1 an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro.

Ce poti face daca esti hartuita psihologic? Actioneaza! Nu ignora ceea ce se intampla, pentru ca te poate afecta mai mult decat crezi. Exista o mare posibilitate sa ajungi sa te invinovatesti fara motiv, sa crezi ca nu esti potrivita jobului respectiv si te gandesti sa renunti, sa iti dai demisia. "Consecintele sunt devastatoare pentru persoanele afectate de mobbing", spune psihologul Paola Mencarelli. "Psihic si emotional, mobbing-ul duce la stres, depresie, anxietate, sentimente de autoculpabilizare, afectarea stimei de sine, alterarea comportamentului, aparitia atacurilor de panica, diminuarea eficacitatii profesionale, poti dezvolta diferite fobii. Din punct de vedere fizic, mobbing-ul poate duce la tulburari de somn, afectiuni digestive etc.", a adaugat psihologul Mencarelli.

Simptomele hartuirii morale la job pot persista foarte mult timp dupa producerea incidentului si de aceea util este sa iei atitudine:

Recunoaste daca esti victima unei agresiuni, fii atenta inca de la primele semnale; Documenteaza-te cat mai mult despre acest fenomen; Strange dovezi scrise, cere ajutorul sefului sau departamentului de HR; Nu reactiona la agresitivitate cu agresivitate; Nu te descuraja, pentru ca ai nevoie de o stare fizica si psihica foarte buna; Nu te izola, pastreaza toate caile de comunicare (colegi, agresor, HR); Daca e nevoie, cere ajutorul unui doctor si a unui psiholog.
Sursa: eva.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecarea Linei din România, după moartea surorii: Povestea primei siameze care și-a găsit iubirea departe de casă!

astăzi, 08:17

Lina, singura supravieţuitoare, şi-a refăcut viaţa în Germania, unde şi-a găsit iubirea vieţii şi trăieşte departe de ochii lumii. Între timp, sora ei, Gherghina, s-a stins din v...

Botoșănean dispărut în Germania, polițiștii îl caută de cinci zile!

astăzi, 08:10

Cosmin Ștefan Cojocariu are 28 de ani și este născut în Trușești, județul Botoșani. Domiciliat în Durnești, tânărul a plecat în urmă cu o săptămână î...

Un fost procuror șef din Botoșani a preluat funcția de consilier juridic la Ambulanța Suceava!

astăzi, 07:45

Originar din Botoșani, Marius Surdu a fost desemnat câștigătorul concursului organizat de Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava pentru ocuparea postului de consilier juridic, pozi...