Ponta: Propunerea de buget UE e inacceptabila. Guvernul il SPRIJINA pe Basescu sa nu cedeze

Ponta: Propunerea de buget UE e inacceptabila. Guvernul il SPRIJINA pe Basescu sa nu cedeze
Premierul Victor Ponta a declarat, astazi, ca propunerea presedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este "extrem de nefavorabila si inacceptabila" pentru Romania, iar Guvernul il sprijina pe presedintele Basescu "sa nu cedeze".

Intrebat, astazi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza propunerea presedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, Victor Ponta a declarat ca propunerea este "extrem de nefavorabila" Romaniei, transmite corespondentul Mediafax.

"Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabila noua, este alta propunere decat a CE si PE si este inacceptabila. Cand spui inacceptabil, Romania fiind o tara cu drepturi depline in UE, cand ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota impotriva, iar bugetul UE nu se poate adopta decat prin unanimitate. Prin pozitia Guvernului si a majoritatii parlamentare il sprijinim pe presedintele Basescu sa nu cedeze, pentru ca domnia sa spune «Asta e pozitia Parlamentului si Guvernului, nu puteti sa ma convingeti sa cedez». Presedintele tine mult la institutii, mai putin la popor, si institutiile - Guvern, Parlament - au spus care este limita dincolo de care Romania nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020", a spus Ponta.

El a afirmat ca delegatia Romaniei nu merge la Bruxelles sa ceara lucruri "absurde", ci ceea ce Comisia Europeana si PE "au considerat ca e corect".

"Importanta e pozitia Romaniei la Consiliul European", a spus Ponta.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, astazi, pentru Mediafax, referindu-se la folosirea dreptului de veto in Consiliul European, ca Romania trebuie sa-si construiasca o pozitie care sa nu fie singulara, ci sa fie parte a unui grup de tari care sa aiba aceeasi pozitie.

Europarlamentarul PNL a precizat ca acum este un moment deosebit de important si deopotriva de dificil in elaborarea bugetului UE, pentru ca exista pozitii foarte diferite in ceea ce priveste perspectivele pe care le urmareste Consiliul si cele la care se raporteaza Parlamentul European.

"In acest ansamblu, eu cred ca orice voce care se face auzita in interiorul Consiliului este foarte importanta si eu ma indoiesc ca Romania ar fi singura tara care ar fi bucuroasa cu bugetul, asa cum se vede el la acest moment, prefigurandu-se de catre Consiliu, pentru ca e vorba intr-adevar de toata perioada 2014-2020 si se pleaca la constructia acestui cadru multianul de la bugetul 2013", a spus Renate Weber.

Ea a mai aratat ca discutiile sunt "extraordinar de contondente", in sensul in care azi se asista la cea mai mare "inclestare" in materia elaborarii bugetului.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, astazi, pentru Mediafax, ca regreta anuntul facut de catre premierul Victor Ponta privind folosirea de catre Romania a dreptului de veto in Consiliul European, el aratand ca Romania nu este in pozitia de a repeta, pe dos, scenariul britanic.

"Ce trebuie stiut este ca exista deja un anunt referitor la folosirea dreptului de veto si el a fost facut de catre premierul David Cameron, premierul britanic, care a anuntat ca va folosi dreptul de veto pentru a bloca un buget care va fi la nivelul celui actual sau mai mare decat cel actual. Anuntul lui Ponta pica pe fondul existentei deja a unui conflict intre cei care vor o mentinere a nivelului bugetului sau o sporire si cei care se opun acestei solutii", a precizat Cristian Preda.

Prim-vicepresedintele PDL a mentionat ca in acest moment practic exista in sanul Uniunii Europene doua amenintari cu utilizarea dreptului de veto de sens contrar - Cameron anuntand ca va opune veto-ul daca se mareste bugetul si Ponta, daca nu se mareste bugetul.

"In Uniunea Europeana se cauta un consens, nu se folosesc amenintari de acest fel. Regret ca Ponta incearca sa joace pe dos solutia britanicilor, care nu sunt foarte bine vazuti. (...) Nu cred ca anuntul lui Ponta va fi foarte bine primit. In acest moment, se cauta o solutie. Nu asa sporesti sansele pentru un compromis. Regret ca un asemenea anunt a fost facut, nu suntem in pozitia de a repeta pe dos scenariul britanic", a mai spus Cristian Preda.

Premierul Victor Ponta anunta, ieri, dupa intalnirea cu seful statului, ca la reuniunea Consiliului European de saptamana viitoare va participa presedintele Traian Basescu.

El arata ca, in discutia de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu si-a exprimat dorinta de a participa la reuniunea Consiliului European, avand in vedere contextul european.

Ponta preciza totodata ca, in intalnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat presedintelui discutiile avute pana in prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistand asupra faptului ca nu poate fi acceptata propunerea recent prezentata de presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si care implica scaderi de fonduri atat pentru politica agricola comuna, cat si pentru politica de coeziune si introducerea unor criterii noi, defavorabile Romaniei, de stabilire a alocatiilor.

El arata ca, daca va fi cazul, pentru aceasta propunere defavorabila Romania isi va exercita dreptul de veto.

Premierul asigura ca nu exista disensiuni intre pozitia Presedintiei si cea a Guvernului privind bugetul comunitar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
138

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
892

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
422

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...