Ponta, primit in Harghita cu imnul Ungariei: Sigur ca vom fi criticati...

Ponta, primit in Harghita cu imnul Ungariei: Sigur ca vom fi criticati...
Premierul Victor Ponta a declarat, duminica dupa-amiaza, la manifestarile comemorative din Pasul Nyerges, judetul Harghita, ca atat el, cat si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care i-a facut invitatia de a participa la acest eveniment, "sigur" vor fi criticati amandoi pentru acest lucru.

Ponta a fost prezent, duminica dupa-amiaza, la manifestarile comemorative prilejuite de implinirea a 165 de ani de la batalia din Pasul Nyerges, in care aproximativ 200 de secui au fost ucisi de trupele tariste si austriece, el venind impreuna cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si fiind intampinat de primarul comunei Cozmeni, Bodo David, si de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

La inceputul manifestarii, fanfara din comuna Cozmeni a intonat intai imnul Ungariei, iar apoi a fost pusa o inregistrare cu imnul de stat al Romaniei.

Premierul Ponta a salutat audienta in limba romana, dar si in limba maghiara, spunand "buna ziua" si multumind pentru invitatia careia i-a dat curs, precizand ca stie ca va fi criticat.

"Vreau sa ii multumesc presedintelui UDMR, domnul Hunor Kelemen, care mi-a facut invitatia de a fi azi alaturi de dumneavoastra. Sigur ca vom fi criticati amandoi pentru asta, dar e mai bine sa fii criticat ca faci ceva, decat ca nu faci", a spus premierul.

Ponta a afirmat ca a venit la Nyerges din respect pentru cei 200 de secui care s-au jertfit in 1849 si a precizat ca lectia trecutului arata ca romanii si maghiarii pot avea idealuri comune, se pot intelege si respecta reciproc si ca atunci cand sunt divizati, "intotdeauna castiga altcineva".

"Am aflat despre acest loc ca fiind un Termopile al secuilor si cred ca merita tot respectul, pentru ca acei oameni si-au dat viata pentru niste idealuri comune pentru toate natiunile si pentru toate tarile, pentru libertate, pentru dreptul de a-si decide soarta", a mentionat acesta.

Primul-ministru a afirmat ca politicienii au datoria morala de a comemora impreuna si evenimentele care i-au despartit pe romani de maghiari, subliniind ca trebuie sa existe respect reciproc.

"E un prim moment, sper ca de acum incolo, la toate evenimentele importante sa intelegem ca putem sa fim impreuna. Astazi suntem la comemorarea unei batalii intre secui si armata tarista, cred ca avem obligatia sa mergem impreuna si la momente care poate i-au despartit pe romani de maghiari, care inca au lasat rani dupa atata timp. Obligatia noastra este sa inchidem acele rani, sa ne respectam si sa intelegem ca impreuna suntem mai uniti", a conchis Victor Ponta.

La final, Ponta a multumit in romana si in maghiara presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca va veni de fiecare data, daca va fi invitat.
ZIARE.COM

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

astăzi, 21:22
25

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
44

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
157

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...