Ponta da ordonanta de urgenta pentru alegeri, de teama DNA

Ponta da ordonanta de urgenta pentru alegeri, de teama DNA
Premierul Victor Ponta a decis ca guvernul sa dea astazi o ordonanta de urgenta prin care sa se prevada cadrul legal in care vor putea fi oferite diverse obiecte in campania electorala, explicand ca aceasta este o "reglementare legala care sa impiedice noi abuzuri" din partea DNA, informeaza Mediafax.

"Maine vom da o ordonanta de urgenta pentru ceea ce Biroul Electoral Central a stabilit cu alte ocazii", a declarat premierul la finalul sedintei USL de luni, explicand ca se va preciza exact ca este interzisa in campanie oferirea de bunuri, alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice in scop electoral.

"Este permisa doar oferirea de pixuri, brichete, afise, sepci, cu obligativitatea de a fi inscriptionate", a mai spus Ponta, precizand ca valoarea acestor cadouri de campanie va trebui sa nu depaseasca 10 lei pe bucata.

Intrebat de jurnalisti care este rostul acestei ordonante de urgenta, cata vreme exista legi in baza carora se desfasoara alegerile, Victor Ponta a spus ca doreste sa fie "foarte clar reglementat ce e interzis si ce e permis", urmand ca ordonanta de urgenta sa prevada si "sanctiuni penale" pentru "impiedicarea oricaror tentative de cumparare" a alegatorilor.

Campania electorala incepe vineri, a reamintit premierul, adaugand ca BEC a dat inca din 2008 o decizie care va fi folosita in ordonanta de urgenta ce va fi adoptata de guvern marti.

El a explicat ca, "in 2012, speriati de DNA", membrii BEC au dat o alta decizie prin care au abilitat "organele de urmarire penala" sa stabileasca vinovatii legate de mita la referendumul din 29 iulie.

"Ca sa nu mai fie niciun fel de discutie, sa spuna domnul Morar ca o bricheta e primire foloase necuvenite patrimoniale", a mai adaugat premierul, comentand ca aceasta expresie folosita de un procuror in dosarul referendumului este un "monument de prostie juridica".

"Este o reglementare legala care sa impiedice noi abuzuri", a subliniat seful Executivului, explicand inca o data ca doreste ca toti participantii la competitia electorala sa stie foarte clar: "brichete ai voie sa dai, nu ai voie sa dai chibrituri".

Victor Ponta s-a aratat inca o data solidar cu Liviu Dragnea si ceilalti acuzati in dosarul referendumului, spunand ca si de aceasta data USL va indemna oamenii sa vina la vot, iar acest lucru nu incalca legea.

Pe de alta parte, fostul premier Adrian Nastase se afla in spatele gratiilor tot din cauza unei campanii electorale. El a fost condamnat in urma cu 4 luni la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost acuzat ca a primit sume mari de bani de la diverse institutii pentru campania electorala din 2004.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompieri chemați în ajutor pentru a salva o pisică dintr-o fântână! (foto, video)

astăzi, 19:50
5

Intervenție specială a pompierilor botoșăneni, sâmbătă după-amiază. Salvatorii au fost solicitați să intervină în zona de case de la Hudum pentru a salva o pisică dintr-o f&aci...

Ana Maria Furtună a dispărut de la domiciliu de trei zile, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 19:38
60

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 31 de ani  din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c.,  ...

„Arta, expresia sufletului”, expoziție a Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, la Muzeul de Etnografie Botoşani (Foto)

astăzi, 19:10
24

Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvi...