PONT: Cum se pastreaza prospetimea florilor din vaza

PONT: Cum se pastreaza prospetimea florilor din vaza
Ati primit flori si vreti sa le pastrati cat mai mult? Sau poate vreti sa le transportati si la destinatie sa fie cat mai fresh? Iata cateva solutii.

Daca florile se transporta la distante mari, se inveleste capatul cozilor intr-un burete umed si apoi in foaie de plastic si se asaza intr-un loc racoros pe tot timpul transportului.

O metoda destul de eficienta pentru intretinerea florilor din vaza este procedeul taierii sub apa a tulpinilor, in special la florile sensibile: liliac, trandafir, dalie. Se impiedica astfel patrunderea aerului in tesutul tulpinilor care ar bloca absorbtia apei necesara ulterior prelungirii vietii plantelor. Taierea se face pe diagonala si nu pe grosimea tulpinii. Chiar plantele vestejite pot fi inviorate prin retaierea tulpinilor lor sub apa.

La florile cu tulpina lemnoasa da rezultate bune zdrobirea cu ciocanul a unei portiuni de 5-10 cm din capatul tijei.

Dupa taiere, uneori, pentru a se dobandi o  rezistenta cat mai mare a tulpinilor, capetele acestora se trec cateva secunde prin flacara. Tratamentul cu apa clocotita da rezultate foarte bune in cazul florilor care contin latex. Metoda consta in infasurarea florilor in hartie, pentru a proteja petalele, corola si tulpinile, lasand o mica portiune din acestea afara, peste care se toarna apa clocotita, sau se tin 3-4 min in apa care clocoteste, scrie tipspedia.ro.

Alt procedeu  consta in adaugarea in apa a catorva picaturi de acid clorhidric, alcool, acid acetic, ulei de menta, tinctura de ardei rosu. O jumatate de tableta de aspirina pusa in apa sau jumatate de lingurita de zahar hranesc si mentin bine infloririle. Aceste substante nu se intrebuinteaza concomitent.

Cam acestea sunt solutiile cele mai la indemana pentru salvarea florilor si intretinerea lor cat mai mult timp. Concluzia este ca trebuie  sa ne alimentam cu cat mai multe substante benefice plantelor din vaza!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
225

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
208

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
306

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...