Pomenirea poetului Mihai Eminescu la 165 de ani de la naştere, la Bucureşti, Botoşani, Ipoteşti şi Agafton

Pomenirea poetului Mihai Eminescu la 165 de ani de la naştere, la Bucureşti, Botoşani, Ipoteşti şi Agafton

 Manastirea Agafton  

Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Slujbe de pomenire vor avea loc la Cimitirul Bellu din Bucureşti, unde îşi odihneşte somnul de veni poetul născut la Botoşani. De asemenea, spujbe de pomenire au loc astăzi şi la Botoşani, Ipoteşti şi Mănăstirea Agafton.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor vor săvârşi slujbe de pomenire la Cimitirul Bellu din Bucureşti şi la Catedrala Patriarhală, informează Birourile de presă ale Patriarhiei Române şi Arhiepiscopiei Bucureştilor. La ora 8:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie în capela Cimitirului Bellu. La ora 10:00, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi slujba Parastasului la mormântul poetului Mihai Eminescu.

La ora 10.00, la Biserica Uspenia Botoşani, unde poetul Mihai Eminescu a fost botezat, va avea loc un Te Deum, urmat de un recital susţinut de actorul Constantin Chiriac – Metanie Ţie, Doamne.
Slujbă religioasă în memoria poetului se va desfăşura şi la Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" Ipoteşti.

La Mănăstirea Agafton, locaş de suflet al lui Mihai Eminescu, părintele Siluan Antoci, alături de maicile din mănăstire, vor săvârşi slujba Parastasului, în memoria poetului. Mănăsirea este una dintre cele mai vechi din judeţul Botoşani, numele său fiind strâns legat de cel al poetului Mihai Eminescu. Surorile Ralucăi Iuraşcu, mama lui Eminescu (Xenia, Fevronia şi Olimpiada) au ajuns în anul 1814 la Agafton, de la Schit Orăşeni. Maicile erau vizitate foarte des de către Mihai, care venea pe jos de la Ipotești. Înmiresmată de aer eminescian, Mănăstirea Agafton, situată la 8 kilometri de municipiul Botoşani, este locul unde Mihai Eminescu a cunoscut pacea, frumuseţea credinţei, unde l-a aflat pe Dumnezeu, de la mătuşile lui călugăriţe (înmormântate în cimitirul mănăstirii), şi, mai ales, locul unde ar fi vrut să se întoarcă în clipa cea de pe urmă.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
23

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
34

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
25

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...