Polițistul fără permis a fost prins când voia să-l conducă pe Ponta la aeroport

Caz unic în istoria Poliției Române. Augustin Căpîlnaș, un absolvent de Teologie devenit ofițer, a lucrat nouă ani la Rutieră și a condus mașina de serviciu având o copie xerox în loc de permis.

Evenimentul zilei a aflat că înainte cu o zi ca Direcția Control Intern a IGPR să demareze ancheta în acest caz, echipajele Serviciului Misiuni Speciale și Autostrăzi, unde se mutase ofițerul Augustin Căpîlnaș, au însoțit, pe 27 februarie, coloana oficială a premierului Victor Ponta la aeroport. Colegii ofițerului au spus că, împreună cu alți colegi, Căpîlnaș se pregătea de plecarea în misiune și, atunci, a fost verificat. În acea zi, primul ministru tocmai pleca într-o vizită la Roma, scrie Evenimentul Zilei.

De la vârsta de 23 de ani și până în prezent, Augustin Căpîlnaș a fost șoferul mitropolitului Clujului, profesor și îndrumător de educație rutieră și  chiar purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ)Alba. Surse din Poliția Română au declarat, pentru Evenimentul zilei, că Augustin Căpîlnaș a fost mutat la Direcția Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pe "pile", la sfârșitul anului 2009.

Colegii "s-au înverzit"

Cazul a intrat în atenția Parchetului General, care urmează să stabilească cine i-a înlesnit drumul în cariera de polițist. Ofițerul a fost depistat abia în februarie, anul acesta, la o verificare a datelor cu caracter personal. Foști colegi de-ai ofițerului-preot au dezvăluit, pentru Evenimentul zilei, că Augustin Căpîlnaș, care era la Serviciul Educație Rutieră și Cooperare Operațională, ceruse și trecuse în rândul ofițerilor care însoțesc coloanele oficiale, de la Serviciul Misiuni Speciale și Autostrăzi.

Șapte polițiști, printre care și Căpîlnaș, au fost verificați, înainte de întocmirea actelor pentru a pleca în misiune. Când au introdus CNP-ul în baza de date, colegii "s-au înverzit": Augustin Căpîlnaș nu figura!. Astfel, au constatat că, de patru ani de când era la Direcția Poliției Rutiere,  Augustin Căpîlnaş a condus încontinuu maşina de serviciu, la fel şi maşina personală cu care a venit de la Alba Iulia. Nimeni nu și-a putut explica faptul că, până acum, în fiecare an, i s-a prelungit avizul, fără verificarea elementului de bază, permisul de a conduce pe șoselele României. Sursele EVZ spun că, anunţat în grabă de subalternul care a descoperit "minunea", şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, a sesizat Corpul de Control, pe data de 28 februarie.

Cum a fentat sistemul

Polițistul, spun sursele Evenimentului zilei, avea asupra sa, în permanență, o copie xerox a unui permis de conducere, pe care era aplicată fotografia sa. "Tot timpul spunea că are originalul acasă", susțin colegii lui Căpîlnaș. Cu toate acestea, ofițerul-preot a trecut toate testele și examenele pe care le-a dat, de-a lungul carierei, iar fișa sa care arată activitatea avea numai recomandări bune. În urma dezvăluirilor EVZ, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis că, prin Direcția Control Intern, a efectuat verificări la Direcția Rutieră, încă din data de 28 februarie a.c., cu privire la situația ofițerului.

La finalizarea cercetărilor, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a dispus cercetarea disciplinară a polițistului. Totodată, s-a dispus extinderea cercetărilor pentru clarificarea tuturor împrejurărilor  care au condus la această situație.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

astăzi, 19:51

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

astăzi, 18:45

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

astăzi, 17:45

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...