Polițiștii verifică modul în care se comportă conducătorii de biciclete și trotinete electrice. Ce reguli de circulație trebuie să respecte ei

Pentru a conduce trotinetele electrice sau biciclete pe drumurile publice, persoanele care le folosesc trebuie să îndeplinească o serie de condiții, potrivit legislației în vigoare. Pentru a vedea dacă regulile stabilite sunt respectate de către cei ce merg pe bicicletă ori trotinetă electrică, polițiștii au făcut recent controale în mai toată țara, în urma acestora fiind amendați peste 1.000 de utilizatori de astfel de mijloace de transport.

Față de cele pentru biciclete, regulile privind conducerea trotinetelor electrice au apărut relativ recent, mai exact, acum mai mult de doi ani, prin OUG 13/2020, ele aplicându-se efectiv doar din toamna trecută, după apariția HG 1.075/2021, scrie AvocatNet.ro.

Trotinetele electrice pot fi folosite doar pe pistele de bicicletă, iar dacă ele nu există, ele pot fi folosite doar pe drumurile din localități, din moment ce Codul rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa “numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”. Așadar, ele nu pot fi folosite pe trotuare.

Apoi, trotinetele electrice se pot conduce numai în linie dreaptă pe drumurile publice (urmărind traseul acestora), iar schimbarea direcției de mers se face "prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna", după cum apare acum în Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG 1.391/2006).

De asemenea, atât trotinetele electrice, cât și bicicletele pot fi conduse pe drumuri publice doar de cei care au cel puțin 14 ani, iar tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție. În cazul trotinetelor electrice, transportul pasagerilor este interzis.

În plus, trotinetele electrice trebuie să fie echipate la fel ca bicicletele și mopedele, așa încât circulația pe timpul nopții va fi condiționată de existența mijloacelor de iluminare și dispozitivelor reflectorizant-fluorescente.

De principiu, nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice poate aduce o amendă din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv patru sau cinci puncte-amendă, adică în valoare de 580 sau 725 de lei.

Totuși, în anumite cazuri, cei ce se deplasează cu bicicleta sau cu trotineta electrică pot primi amenzi mai mari - între 870 și 1.160 de lei. Aceste amenzi se aplică, de exemplu, pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi etc.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții într-o comună din Botoșani, țigări de contrabandă confiscate!

astăzi, 15:20

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoan...

PSD Botoșani: Valeriu Iftime – tratează județul ca pe propria moșie

astăzi, 15:00

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rez...

Botoșăneni uniți în credință și cu speranță pentru ploaie. „Când pământul nu mai poate, omul se roagă”

astăzi, 14:21

Fără irigații, dar cu sufletele pline, la Broscăuți credincioșii au cerut ploaie de la Dumnezeu. Într-un Botoșani tot mai afectat de secetă, unde pământul crapă, iar speranțe...