Polițiștii locali din Botoșani mai dotați decât cei din Suceava: Poartă baston, pistol cu gaze și spray lacrimogen

Polițiștii locali din Botoșani mai dotați decât cei din Suceava: Poartă baston, pistol cu gaze și spray lacrimogen

   adevarul.ro

Poliţiştii locali din Suceava au fost transformaţi, prin bunăvoinţa şefilor, în simpli paznici. Trimişi în misiuni doar cu bastonul din dotare, angajaţii Poliţiei Locale se simt umiliţi şi spun că le este aproape imposibil să intervină pentru aplanarea unor conflicte pe care le sesizează în stradă.

Şi în timp ce poliţiştii locali sunt trimişi să asigure ordinea şi liniştea publică doar cu vorba bună, 30 de pistoale marca Glock stau ferecate la sediul instituţiei.

În comparaţie cu poliţiştii locali suceveni, colegii lor de la Botoşani pot considera că Dumnezeu le-a pus mâna în cap. De fapt, este vorba doar de implicarea conducerii administraţiei locale din Botoşani, care a înţeles că nu poate cere măsuri eficiente fără a le asigura celor trimişi pe stradă un minim necesar.

Şeful Poliţiei Locale Suceava: Se descurcă doar cu bastonul din dotare

Patrulele mixte care ies pe stradă în municipiul Suceava au fost gândite probabil pe principiul ruda bogată şi ruda săracă. În timp ce agenţii angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au strictul necesar pentru a interveni în caz de nevoie, poliţiştii locali sunt chemaţi doar pentru a face act de prezenţă. Sub protecţia anonimatului, un poliţist local ne-a arătat locul unde ar fi trebuit să se afle spray-ul iritant lacrimogen.

Deranjat de modul cum este tratat de superiori, omul a menţionat că atât el, cât şi ceilalţi colegi care se află în aceeaşi situaţie fac figuraţie pe stradă.

Şi un paznic cred că are mai multe mijloace de a interveni în caz că prinde un hoţ sau este atacat. Noi ce putem face, să-i rugăm pe cei care comit infracţiuni să se oprească ori să ne rugăm la Dumnezeu să nu fim puşi în faţa unor evenimente dificile, a arătat poliţistul comunitar sucevean.

Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Locale Suceava, recunoaşte că în seiful de la sediul instituţiei există 30 de pistoale. Este vorba de pistoale marca Glock, achiziţionate în urmă cu aproximativ şapte ani de la fabrica de armament de la Sadu.

Pistoalele şi muniţia stau la sediu în condiţiile prevăzute de lege. Unii dintre poliţiştii locali poartă armamentul, iar alţii nu, în măsura în care au urmat cursuri de specialitate. De regulă, armamentul este purtat la transportul de valori. În ceea ce priveşte persoanele care au misiuni pe linie de ordine publică, am preferat să-i trimitem pe stradă fără pistoale. Se descurcă doar cu bastonul din dotare, a declarat Viorel Horodenciuc.

Ce se întâmplă la vecinii noştri din Botoşani

Pentru că tot se doreşte formarea unei zone policentrice de dezvoltare Suceava - Botoşani, ne-am interesat care este situaţia la 40 de km de oraşul nostru.

La Botoşani, poliţiştii locali trimişi pe stradă pentru a asigura liniştea şi ordinea publică au în dotare baston, cătuşe, pistol cu gaze şi spray iritant lacrimogen. Şi asta nu este tot. În cazul unor manifestări care presupun aglomerări de oameni, gen meciuri de fotbal, poliţiştii locali primesc şi bastoane cu electroşocuri, având astfel posibilitatea de a interveni eficient pentru a aplana eventualele conflicte.

De ce la Botoşani se poate şi la Suceava nu este o întrebare la care doar şefii Poliţiei Locale şi cei din administraţia publică pot oferi un răspuns plauzibil. 

Sursa: Monitorul de Suceava 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
185

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
187

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
269

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...