Potrivit documentului, urmeaza sa fie schimbate anumite articole care compun uniforma actuala, pentru a reflecta mai clar specificul activitatii de marina. In cadrul structurilor centrale si teritoriale ale Politiei de Frontiera Romane lucreaza aproximativ 1.000 ofiteri si agenti, iar echipamentul folosit de acestia este prevazut de HG nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, insemnelor distinctive, insignei si documentului de legitimare pentru politisti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Echipamentul pe care politistii de frontiera il utilizeaza in prezent, ar putea fi schimbat, mentioneaza un proiect de act normativ lansat, recent, in dezbatere publica de Ministerul de Interne, deoarece, spun reprezentantii institutiei, echipamentul actual nu reflecta in totalitate specificul activitatii de marina.
Potrivit proiectului, politistii de frontiera participa la diferite operatiuni si exercitii internationale organizate atat de Agentia Frontex/ Sectorul Frontiere Maritime, Forumul de Cooperare la Marea Neagra (BSCF), Forumul European al Garzilor de Coasta, agentii si organizatii maritime internationale, cat si de statele membre ale Uniunii Europene.
Avand in vedere participarea la aceste operatiuni internationale, Ministerul de Interne motiveaza ca este necesara schimbarea echipamentului politistilor de frontiera pentru realizarea unei uniformitati in cadrul activitatilor de reprezentare si de asemenea, pentru a reflecta corespunzator specificul activitatii, prin personalizarea acesteia, respectand si traditiile marinaresti.
Mai mult, culoarea
griutilizata la diferite articole ale uniformei Politiei de Frontiera Romane nu are nici un precedent in istoria marinei si nu este intalnita nici la alte tari - cutuma internationala asociaza in mod traditional pentru uniformele de marina combinatia bleumarin (negru), auriu si alb, se arata in dispozitiile aflate in dezbatere publica.
Pentru a particulariza echipamentul politistilor de frontiera, Ministerul de Interne propune schimbarea culorilor unor anumite articole care compun echipamentul, dupa cum urmeaza:
-pantofi albi la uniforma de reprezentare/serviciu;
-pantalonii albi si bluza alba vor inlocui pantalonul tercot pentru vara si camasa bluza cu maneca scurta de culoare gri, prevazute de norma actuala;
-eliminarea portiunilor de culoare gri, de la articolele de echipament din compunerea actualelor tinute si realizarea acestora in culoarea bleumarin indigo;
-aplicarea, la partea superioara a manecii stangi a vestonului, a insemnului specific al componentei navale a PFR;
-aplicarea simbolului Garzii de Coasta - doua ancore incrucisate, de culoare galben aurie, pe maneca vestonului, la partea inferioara, deasupra suportului de grad .
In plus, noul echipament ar putea fi purtat de personalul imbarcat pe nave si de celelalte categorii de personal care desfasoara activitati cu specific naval.
Concret, potrivit proiectului de act normativ, categoriile de politisti care vor avea dreptul de a purta tinuta de politie de frontiera specifica componentei navale ar putea fi:
-personalul imbarcat pe navele din dotarea structurilor Politiei de Frontiera Romane;
-la nivel structurilor centrale, inspectoratelor teritoriale si Garzii de Coasta: ofiterii si agentii, specialisti de marina care desfasoara activitati in legatura cu componenta navala;
-la nivel Bazei de Reparatii Nave Braila: intreg personalul institutiei.
Totodata, schimbarea echipamentului nu implica cheltuieli suplimentare, deoarece poate fi realizata prin inlocuirea culorii gri cu bleumarin indigo si prin adaugarea unor elemente distinctive de culoare aurie (insemne de grad, ecusoane etc.), mentioneaza reglementarile propuse.
avocatnet.ro