Semnarea la 24 iulie 1864, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretului prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti din Ţara Românească şi Moldova, a devenit un moment istoric important pentru Poliţia de Frontieră, fiind data de recunoaştere a identităţii instituţionale şi de asemenea temelia organizării moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.
Pentru a sărbători această zi de o importanţă deosebită pentru fiecare poliţist de frontieră, astăzi începând cu ora 9.30 la sediul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontieră Iaşi a fost organizată o şedinţă festivă.
Festivitatea a debutat cu citirea mesajelor de felicitare şi a continuat cu citirea ordinelor de avansare în gradul profesional următor pentru 105 poliţişti de frontieră ieşeni, astfel: înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad, pentru merite excepţionale în atingerea unor obiective deosebite în activitate - 3 ofiţeri si 6 agenţi; la termen - 37 de ofiţeri şi 59 de agenţi. În cadrul sedinţei festive câştigătorii tuturor competiţiilor organizate cu prilejul zilei de 24 Iulie - Ziua Poliţiei de Frontieră Române au primit cupe, diplome şi premii.
Totodată, au fost înmânate Diplome de excelenţă poliţiştilor de frontieră care au obţinut rezultate foarte bune în activitate în cursul acestui an.
La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi structurilor teritoriale subordonate au fost avansaţi în gradul profesional următor 402 poliţişti de frontieră, astfel: înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad:7 ofiţeri şi 15 agenţi; la termen - 96 de ofiţeri şi 284 de agenţi.
În perioada 9 -24 iulie 2013 la nivelul structurilor Politiei de Frontieră din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Brăila, s-au desfăşurat o serie de competiţii: Campionat de fotbal; Campionat de tenis de masă; Campionat de tir
Cupa 24 iulieşi Crosul copiilor şi exerciţii privind dresajul câinilor de serviciu.