Poliția e obligată să-ți arate fiecare loc unde sunt radare

Proiectul de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de Guvern nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptat pe 5 iulie de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Printre alte prevederei, poriectul de lege se referă și la prezența mașinilor de poliție cu radar care trebui presemnalizate prin panouri cu 500 – 2.000 de metri înainte. Proiectul a fost adoptat cu 226 voturi „pentru”, 26 de voturi „împotrivă” şi cinci abţineri.

Cu alte cuvinte, mașinile de poliție cu radar și polițiștii cu radar tip pistol trebuie să fie semnalizați cu panou așezat cu 500-2.000 de metri înainte, pe sensul de mers, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate și 4.000 de metri în afara localității. E impropriu spus, în fapt, după cum se înțelege, mai degrabă polițiștii vor trebuie să se așeze în parametrii acestor distanțe în funcție de acele panouri, precum vânzătorul la tejghea.

De asemenea, acest panou nu poate fi amplasat decât de către administratorul drumului, la solicitarea polițistului. Mașinile de poliție trebuie să poarte însemnele poliției și să fie poziționate vizibil pentru șoferii care se simt cu musca pe căciulă că au încălcat limita de viteză, să știe când și unde să facă să pară că e șofer model.

În mod curios (sau nu), inițiativa n-a mai venit din partea PSD, ci a deputatului PNL Florin Roman, dar a fost susținută de PSD și UDMR. Florin Roman știe niște studii care au arătat că pe porțiunile de drum unde prezența polițștilor e semnalată au scăzut accidentele și că, de fapt, asta e intenția parlamentarilor, să diminueze riscurile și tragediile de pe șoselele din România.

Dar, în vreme ce unul mizează pe descurajarea încălcării legii rutiere, altul, Cătălin Rădulescu, vrea să se mărească limita de viteză în localități, de la 50, la 70 km/h. Rădulescu a cerut Poliției să găsească o soluție pentru uniformizarea limitei de viteză la 70 km/h.

Acest parlamentar nu ține însă cont de un lucru important: nu crești limita de viteză în localitățile rurale tranzitate de șosele dacă nu ai și infrastructură care să asigure siguranța pietonilor (care și așa nu traversează strada pentru ar trebui).

Sperăm ca teoria parlamentarului PNL să aibă efectul scontat și la noi, scrie playtech.ro. Dar radarul în sine devine inutil dacă pui panoul înainte. Eventual, radarele vor începe să lipsească, mai mult ca sigur, iar când șoferii se vor obișnui cu asta, nici panourile nu vor mai fi de folos. În plus, de mai trebuie panou dacă ai aplicația Waze?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecarea Linei din România, după moartea surorii: Povestea primei siameze care și-a găsit iubirea departe de casă!

astăzi, 08:17

Lina, singura supravieţuitoare, şi-a refăcut viaţa în Germania, unde şi-a găsit iubirea vieţii şi trăieşte departe de ochii lumii. Între timp, sora ei, Gherghina, s-a stins din v...

Botoșănean dispărut în Germania, polițiștii îl caută de cinci zile!

astăzi, 08:10

Cosmin Ștefan Cojocariu are 28 de ani și este născut în Trușești, județul Botoșani. Domiciliat în Durnești, tânărul a plecat în urmă cu o săptămână î...

Un fost procuror șef din Botoșani a preluat funcția de consilier juridic la Ambulanța Suceava!

astăzi, 07:45

Originar din Botoșani, Marius Surdu a fost desemnat câștigătorul concursului organizat de Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava pentru ocuparea postului de consilier juridic, pozi...