Politia Comunitara Botosani pledeaza pentru munca in folosul comunitatii!

Politia Comunitara Botosani pledeaza pentru munca in folosul comunitatii!
Politia Comunitara va inainta la Judecatoria Botosani propuneri motivate, pentru transformarea sanctiunilor contraventionale in munca in folosul comunitatii.

Conform Ordonantei nr. 2/2001 - privind regimul juridic al contraventiilor, sanctiunile care se pot aplica persoanelor contraveniente sunt avertismentul, amenda contraventionala si prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

In anul 2008, sanctiunea avertismentului a fost aplicata in cazul a 5.116 persoane, care au savarsit fapte antisocoale de un pericol social redus, erau minori, elevi, studenti sau sufereau de diverse boli.

In acelasi timp, au fost aplicate 3.860 amenzi contraventionale, din care 1.312 contraventii prevazute la Legea 61/1991 - pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publie si 51 pentru fapte prevazute le Legea 12/1990 - privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.

O mica parte dintre acesti contravenienti au achitat amenzile ce le-au fost aplicate, altii insa nu au facut acest lucru, iar procesele verbale au fost inaintate la Directia de Impozite si Taxe Locale Botosani, ori la primariile de la locul de domiciliu al persoaneor in cauza.

Din cauza insolvabilitatii unor contravenienti sau chiar a relei credinte manifestata de acestia, multe amenzi nu sunt achitate si nici organele fiscale nu pot proceda la executarea silita a debitelor respective, neexistand o alta masura prevazuta de lege.

Amenzile contraventionale aplicate pot fi transformate in munca in folosul comunitatii daca actul normativ care a stat la baza aplicarii sanctiunii prevede acest lucru. Printre fapte pedepsite contraventional si unde persoanele risca sa munceasca in folosul comunitatii sunt cele care privesc actele de comert ilegal sau tulburarea linistii publice sau activitati de cersetorie.

Activitatea in folosul comunitatii se presteaza in domeniul serviciilor publice, pentru intretinerea locurilor de agrement, a parcurilor si a drumurilor, pastrarea curateniei si igienizarea localitatilor, desfasurarea de activitati in folosul caminelor pentru copii si batrani, al orfelinatelor, creselor, scolilor, spitalelor si al altor asezaminte social - culturale. Daca amenzile nu ii impresioneaza pe botosaneni, poate ca munca in folosul comunitatii ii va responsabiliza, a declarat directorul executiv al Politiei Comunitare, Vasile Raileanu.

 Baza de date a Politiei Comunitare scoate la iveala faptul ca unii contravenienti acumuleaza peste 100 de amenzi pe an. Fiind insolvabili, insa, amenzile nu sunt achitate niciodata.

Pentru aceasta categorie de contravenienti o solutie ar putea fi prestarea unor activitati in folosul comunitatii. In topul contravenientilor sunt Varzar Ciprian Marius, Palade Marius, Honceriu Ioan. In momentul de fata, pentru prestarea muncii in folosul comunitatii nu mai este necesar avizul contravenientului.

Prin Decizia nr. 1.354 din 10 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale sintegmele numai daca exista consimtamantul contravenientului si dupa luarea consimtamantului contravenientului.

Politia Comunitara va inainta la Judecatoria Botosani propuneri motivate, pentru transformarea sanctiunilor contraventionale in munca in folosul comunitatii.

Prin aceasta masura se intentioneaza pe de o parte cresterea fermitatii Politiei Comunitare si a responsabilitatii privind incalcarea legii, iar pe de alta, obtinerea de venituri prin prestarea activitatilor in folosul comunitatii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime răspunde la acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

astăzi, 14:37
83

Finanțatorul echipei FC Botoșani a răspuns acuzațiilor lansate de Nicu Grameni, crainicul meciurilor de acasă ale lui Dinamo. Grameni a sugerat că există îndoieli cu privire la corectitud...

Bani de la stat pentru românii care sunt nevoiți să meargă la tratament. CNAS subvenționează aceste servicii

astăzi, 14:10
48

Tratamentul balnear, recunoscut pentru beneficiile sale în reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare, se află pe lista serviciilor decontate de Casa Națională de Asigur...

Klaus Iohannis se pensionează din postul de profesor pe care l-a avut rezervat timp de peste 20 de ani!

astăzi, 13:14
65

Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a devenit vacantă și poate fi ocupată de un titular, scrie Ora ...