POLITIA BOTOSANI - Recomandari preventive, in atentia conducatorilor auto!

POLITIA BOTOSANI - Recomandari preventive, in atentia conducatorilor auto!
Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!
- Viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă!
- Viteza determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!
- Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.
- De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.
 
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacitaţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
 
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
 
Astfel, se prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
 
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie! 
 

Miercuri dimineata, în jurul orei 08:50, în timp ce B. Florin, de 30 de ani, din  satul Balta-Arsă, comuna Corni, judeţul Botoşani, conducea un autoturism marca Dacia, pe D.J. 208 H, în afara localităţii Vlădeni, judeţul Botoşani, pe un sector de drum în rampă, într-o curba la dreapta, pe fondul vitezei excesive şi a consumului de alcool, a pierdut  controlul vehiculului care, după ce a părăsit partea carosabilului şi a impactat şantul de pe partea stângă a drumului, s-a răsturnat în afara părţii carosabile.

În urma accidentului, atât conducătorul auto, cât şi o minoră în vârstă de 17 ani, pasageră în autoturism pe scaunul din dreapta faţă, au suferit leziuni grave, un alt pasager al autoturismului, în vârstă de 27 ani, suferind leziuni uşoare. Nici conducătorul auto şi nici pasagerii nu purtau însă centurile de siguranţă.

Cu ocazia testării conducătorului auto cu aparatul etilotest i s-a stabilit o concentraţie de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probele biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.   

Din primele cercetări efectuate a rezultat că accidentul s-a produs din culpa exclusivă a conducătorului auto B. FLORIN care fiind sub influenţa alcoolului nu a adaptat viteza la condiţiile de drum. 

"Faţă de conducătorul auto au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având o alcoolemie peste limita legală şi vătămare corporală din culpă, cauza urmând a fi soluţionată procedural în funcţie de rezultatul analizelor toxicologice-alcoolemiei, de poziţia procesuală a victimelor şi de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor ce le-au fost produse", precizeaza in comunicatul IPJ Botosani comisar Manuela Ieremie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
25

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
24

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
42

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...