Polița RCA acoperă daunele provocate prin accident unui alt șofer, dar și pasagerilor din propria mașină

Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) nu sunt doar pentru a acoperi daunele provocate altui șofer într-un accident de mașină, ci și persoanelor care se află în mașina proprie în acel moment.

Astfel, alegerea asiguratorului sau a unor servicii suplimentare (de pildă, decontarea directă) la încheierea unei polițe RCA devin foarte importante, mai ales în contextul retragerii autorizației de funcționare a Euroins, liderul de pe această piață.

Potrivit Legii 132/2017, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto este destinată acoperirii prejudiciilor produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, scrie AvocatNet.ro.

De fapt, legea definește persoana prejudiciată ca fiind persoana îndreptățită să primească despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract RCA.

Prejudiciu reprezintă efectul negativ suferit de către persoana prejudiciată prin producerea unui risc acoperit printr-un contract RCA.

În categoria persoanelor ce pot suferi prejudicii în urma unui accident rutier se numără, pe lângă șoferul celeilalte mașini implicate în accident sau pasagerii aflați în aceasta, și pasagerii din mașina celui ce se face vinovat de producerea accidentului.

De aceea, poate că alegerea celei mai ieftine polițe RCA nu e întotdeauna cea mai bună soluție, mai ales că, de multe ori, firmele de asigurări ce le oferă plătesc foarte greu despăgubirile și uneori nu integral.

Astfel, în cazul nefericit în care un membru al familiei celui vinovat de producerea unui accident are de suferit de pe urma acestuia, banii de la asigurător ar putea veni foarte greu și ar putea să fie insuficienți pentru acoperirea costurilor medicale, dacă se optează pentru un asigurător cu tarife foarte mici.

Totodată, la încheierea unei polițe RCA sunt de luat în calcul toate opțiunile pe care le oferă un asigurător. De exemplu, o variantă prin care șoferii își pot primi banii mai repede pentru daunele apărute în urma unui accident este decontarea directă, ce este un serviciu opțional.

De fapt, decontarea directă permite șoferilor ca, în momentul în care sunt implicați într-un accident, să ceară despăgubiri direct de asigurătorul propriu, nu de la cel al șoferului vinovat de producerea accidentului, urmând ca cele două firme de asigurare să regleze situația, fără implicarea celui asigurat.

Serviciul de decontare directă este opțional, dar firmele de asigurări trebuie să-l treacă în ofertele proprii, pentru a le permite celor interesați să-l cumpere dacă vor.

După cum stabilește Legea RCA, limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA sunt următoarele:

* pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 1.220.000 euro (echivalentul în lei);

* pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro (echivalentul în lei).

Fără a se depăși limitele de răspundere prevăzute în contractul valabil de RCA (de principiu, cele de mai sus), asigurătorul RCA acordă despăgubiri în bani pentru:

* vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

* prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparații, dovedite cu acte sau expertiză;

* costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise în condițiile legii;

* prejudicii reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opțiunii persoanei prejudiciate;
cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluționării alternative a litigiului dacă soluția este favorabilă persoanei prejudiciate;

* cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, aparținând terțului păgubit, de la locul accidentului la locația în care se găsește centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasă de păgubit în vederea reparării vehiculului, cel/ cea mai apropiat/ apropiată de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, după caz, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asigurătorul nu asigură transportul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitatul de la Știri: Constantin Bogdan Fedor, polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, Departamentul de Criminalistică! (video)

astăzi, 18:06

În cadrul celei mai recente emisiuni Invitatul de la Știri l-am avut prezent pe Constantin Bogdan Fedor, polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, Departamentul...

APIA Botoșani: Anunț în atenția fermierilor privind agricultura ecologică!

astăzi, 17:17

Fermierii cu angajamente în desfăşurare M11 nu pot accesa Clauza de revizuire în 2024. În  C 2024, se pot deschide angajamente noi în cadrul intervenţiilor DR-04 / D...

(P) Sabrini Exclusive Diamonds - Ofertă Unică la bijuteriile cu Diamante Naturale (foto)

astăzi, 15:59

Cu toții am auzit că Diamantele Naturale sunt pentru totdeauna, dar puțini înțeleg pe deplin ce înseamnă acest lucru. Dincolo de strălucirea lor, diamantele naturale sunt simboluri u...