POFTA BUNA! Vestita ciorba radauteana si secretele ei

POFTA BUNA! Vestita ciorba radauteana si secretele ei
"Legenda" spune ca inventatoarea retetei, doamna Cornelia Dumitrescu, a descoperit acest mix de arome improvizand. Mai exact, cautand o varianta mai buna si mai apetisanta a ciorbei de burta.

Doamna Dumitrescu, in varsta de 64 ani, este implicata in industria alimentatiei publice inca din anul 1965, insa pasiunea pentru gastronomie a dobandit-o inca din copilarie. Nu este de mirare ca aceasta pasiune a dus la nasterea acestui fel de mancare deosebit, care a ajuns cunoscut si in alte tari, gratie turistilor care o descopera chiar in Radauti, la restaurantul unde lucreaza doamna Dumitrescu. Drept rasplata pentru munca si talentul dumneai, care a dus numele micului oras dincolo de granitele tarii si chiar ale continentului, inventatoarea ciorbei radautene a primit titlul de Cetatean de onoare al orasului.

Chiar daca reteta exacta dupa care o prepara este inca secreta, aflam din  acest interviu ce trebuie sa contina ciorba, chiar de la doamna Dumitrescu: "Carne de pasare, legume, smantana, faina de grau, oua, otet, usturoi, cimbru, dafin, piper boabe si sare."

Putem sa va spunem doar reteta care ne-a placut noua cel mai mult:

Ingrediente:

4-5 piepti de pui (cu tot cu os si piele, sa ramana cca 450-500 g carne)
! Daca folositi carne de gaina, inlaturati pielea, fiindca gaina in sine are o carne mai grasa decat puiul, iar pielea ar aduce un aport prea mare de grasimi.
!! Daca aveti piept de curcan, e chiar mai bine.
1 pastrarnac mediu
3 morcovi mari (sau 4 mai mici)
telina (cam cat o piersica medie)
2-3 ardei grasi medii (daca se poate, sa fie din soiul mai dulceag)
3-4 oua
o ceapa mare
un pahar mare cu smantana grasa (20%)
o lingura de otet (sau dupa gust)
3-4 catei de usturoi (dupa gust - se poate omite, daca nu va place)
o mana de patrunjel, care se toaca grosier
sare, piper boabe
ardei iute (pentru servit)

Preparare:

Ceapa curatata (dar intreaga) se pune intr-o cratita mare, alaturi de 5 l apa, carne, sare (dupa gust)si legumele taiate in bucati potrivite - in afara de usturoi!
Pont: Daca doriti ca ciorba sa aiba o culoare galbena, caliti morcovul intr-o craticioara, in ulei, si adaugati-i in ciorba spre sfarsit, alaturi de uleiul in care s-au calit. Daca preferati ca ciorba sa fie mai deschisa la culoare, lasati morcovii la fiert, fara a-i cali sau a mai adauga ulei.
Se aduna treptat spuma data de carne si se inlatura.
Cand legumele s-au inmuiat cat de cat, adaugati boabele de piper (cca 2 lingurite la 5 l apa). Carnea se scoate si se feliaza precum burta pentru ciorba de burta (fasii subtiri) si se pune inapoi in apa. Se pune la loc pe foc si se da intr-un clocot, apoi se stinge focul.
Usturoiul se piseaza ca pentru mujdei. Ouale se bat (bine bine) cu smantana si se adauga usturoiul pisat. Compozitia se inglobeaza apoi in apa clocotita si se amesteca sanatos.

Se adauga otetul (daca doriti) si patrunjelul. Se serveste cat mai calda, alaturi de ardei iuti si multa voie buna.


SURSA: gustos.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
302

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
441

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
573

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...