POFTA BUNA! Vestita ciorba radauteana si secretele ei
Stiri Botosani Monday, 1 November 2010 ActualitateDoamna Dumitrescu, in varsta de 64 ani, este implicata in industria alimentatiei publice inca din anul 1965, insa pasiunea pentru gastronomie a dobandit-o inca din copilarie. Nu este de mirare ca aceasta pasiune a dus la nasterea acestui fel de mancare deosebit, care a ajuns cunoscut si in alte tari, gratie turistilor care o descopera chiar in Radauti, la restaurantul unde lucreaza doamna Dumitrescu. Drept rasplata pentru munca si talentul dumneai, care a dus numele micului oras dincolo de granitele tarii si chiar ale continentului, inventatoarea ciorbei radautene a primit titlul de Cetatean de onoare al orasului.
Chiar daca reteta exacta dupa care o prepara este inca secreta, aflam din acest interviu ce trebuie sa contina ciorba, chiar de la doamna Dumitrescu: "Carne de pasare, legume, smantana, faina de grau, oua, otet, usturoi, cimbru, dafin, piper boabe si sare."
Putem sa va spunem doar reteta care ne-a placut noua cel mai mult:
Ingrediente:
4-5 piepti de pui (cu tot cu os si piele, sa ramana cca 450-500 g carne)
! Daca folositi carne de gaina, inlaturati pielea, fiindca gaina in sine are o carne mai grasa decat puiul, iar pielea ar aduce un aport prea mare de grasimi.
!! Daca aveti piept de curcan, e chiar mai bine.
1 pastrarnac mediu
3 morcovi mari (sau 4 mai mici)
telina (cam cat o piersica medie)
2-3 ardei grasi medii (daca se poate, sa fie din soiul mai dulceag)
3-4 oua
o ceapa mare
un pahar mare cu smantana grasa (20%)
o lingura de otet (sau dupa gust)
3-4 catei de usturoi (dupa gust - se poate omite, daca nu va place)
o mana de patrunjel, care se toaca grosier
sare, piper boabe
ardei iute (pentru servit)
Preparare:
Ceapa curatata (dar intreaga) se pune intr-o cratita mare, alaturi de 5 l apa, carne, sare (dupa gust)si legumele taiate in bucati potrivite - in afara de usturoi!
Pont: Daca doriti ca ciorba sa aiba o culoare galbena, caliti morcovul intr-o craticioara, in ulei, si adaugati-i in ciorba spre sfarsit, alaturi de uleiul in care s-au calit. Daca preferati ca ciorba sa fie mai deschisa la culoare, lasati morcovii la fiert, fara a-i cali sau a mai adauga ulei.
Se aduna treptat spuma data de carne si se inlatura.
Cand legumele s-au inmuiat cat de cat, adaugati boabele de piper (cca 2 lingurite la 5 l apa). Carnea se scoate si se feliaza precum burta pentru ciorba de burta (fasii subtiri) si se pune inapoi in apa. Se pune la loc pe foc si se da intr-un clocot, apoi se stinge focul.
Usturoiul se piseaza ca pentru mujdei. Ouale se bat (bine bine) cu smantana si se adauga usturoiul pisat. Compozitia se inglobeaza apoi in apa clocotita si se amesteca sanatos.
Se adauga otetul (daca doriti) si patrunjelul. Se serveste cat mai calda, alaturi de ardei iuti si multa voie buna.
SURSA: gustos.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene
Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...
Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!
Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...
Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”
„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.39 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici