POFTA BUNA: Ardei umpluti cu orez

Sunt cateva mici secrete pentru ca ardeii umpluti cu orez sa fie plini de savoare, si toate tin de randuiala fireasca a bucatariei. Adica – te trezesti de dimineata cu reteta in gand si cu mintea plina de arome, mergi la piata si alegi cu mana ta fiecare leguma, o mirosi, simti aroma verzuie a rosiile proaspat rupte de pe vrej, alegi buchetelele de busuioc, menta si oregano de la taraba unde totul este proaspat, fara frunze ofilite, pentru ca inseamna ca toate sunt culese in zori de zi, aduci minunatiile acasa, si randuiesti totul cum se cuvine.  

Ingrediente pentru ardei umpluti cu orez (pentru 4 portii)  

-8 ardei grasi galbeni, de sezon

-1 rosie mare pentru capacele

-1 dovlecel -200 g de orez (eu am folosit Scotti cu bob mare)

-1 l suc de rosii proaspat stors -plante aromatice proaspete

- busuioc, oregano, menta

-4 catei de usturoi proaspat

-1 ceapa alba mare

-50 ml vin alb sec de buna calitate

-ulei de masline

-sare roz Himalaya si piper proaspat macinat

Mod de preparare ardei umpluti cu orez:   Ceapa se taie marunt, si se caleste usor in uleiul de masline. Se adauga 2 catei de usturoi zdrobiti, dovlecelul taiat bucatele mici si orezul, se caleste totul cateva minute, si se stinge cu vinul alb. Se adauga un sfert din cantitatea de suc de rosii, in care s-au rupt plantele aromatice, si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand, pana cand se trage zeama si orezul s-a umflat putin. Se potriveste cu sare si piper proaspat macinat, si se lasa amestecul deoparte, cu capac, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.  

Se curata ardeii de seminte, facand un capacel imprejurul coditei, se spala bine, se presara cu sare pe interior, si se pun cateva minute in tigaie sau pe gratar, cu putin ulei, ca sa se inmoaie si sa se elibereze aroma minunata de ardei copt. Se incinge cuptorul la 150 grade, si se unge cu ulei de masline oala de lut (oala mea albastra este adusa tocmai din Portugalia).

Se pregateste sosul de rosii, amestecand rosiile proaspat stoarse cu sare si piper proaspat macinat, frunze de plate aromatice rupte grosier (nu taiate cu cutitul, pentru a nu se pierde aroma) si 2 catei de usturoi zdrobiti. Cu o lingura de lemn se pune amestecul de orez in ardei, fara sa-i umplem la maxim, ca sa lasam orezului loc sa se umfle. Taiem capacele rotunde din rosie, cu care inchidem orezul aromat in ardeii plini de savoare. Aliniem ardeii astfel pregatiti in oala cea draga de lut, turnam cu generozitate sosul de rosii peste ei, punem capacul de lut, si gata, oala merge la cuptor pentru 2 ore. Dupa o ora jumatate scoatem capacul, pentru ca ardeii sa se rumeneasca frumos.

Chiar daca folosim cuptorul vara, pe arsita, aroma de ardei copt, de sos de rosii delicios si de ierburi aromatice proaspete merita fiecare grad in plus. Mie imi place sa las ardeii pe plita, cu capac, sa se linisteasca, si ii mananc scaldati din belsug in sos de rosii delicios, si un pic de iaurt cremos. O minunatie!  

GARBO.RO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!

Friday, 15 November 2024

Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...

Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)

Friday, 15 November 2024

"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...

Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!

Friday, 15 November 2024

De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...