PNL şi PDL pun tunurile pe Primărie: Proiect pentru "transparenţă totală în modul în care se cheltuieşte banul public"

Consilierii locali ai PNL şi PDL îşi doresc o totală transparenţă în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, motiv pentru care au iniţiat un proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii şi aprobării în şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul acestei luni, proiect care priveşte o procedură de lucru în cazul tuturor achiziţiilor directe pe care le face Primăria Municipiului Botoşani.

Viceprimarul Cătălina Lupaşcu a precizat că, potrivit proiectului de hotărâre, va trebui ca pe site-ul Primăriei Botoşni să fie creată o rubrică intitulată Achiziţii, unde să se regăsească toate informaţiile legate de achiziţiile pe care le face municiplaitatea.

"Având în vedere că în 2013 Guvernul a ridicat pragul pentru achiziţii directe de la 15.000 de euro pentru produse şi servicii la 30.000 de euro, şi de la 15.000 de euro la 100.000 de euro pentru lucrări, lucru de altfel avantajos pentru fluidizarea activităţilor unităţilor administrativ-teritoriale, am constatat că la nivelul Primăriei lucrul acesta a condus la o lipsă de transparenţă totală în modul în care se cheltuieşte banul public. Consilierii locali au avut dese intervenţii în plenul Consiliului Local şi au solicitat lămuriri privitoare la fiecare sumă pe care primăria a cheltuit-o. Am constatat că făcând aceste interpelări practic mergem pe o zonă a răspunsurilor în scris, care durează 30 de zile. Am hotărât împreună cu colegii din PDL să iniţiem un proiect de hotărâre care să conducă la transparenţa totală în cheltuirea banului public. Considerăm că acest proiect va avea ca beneficiu în primul rând faptul că cetăţeanul va fi parte la decizia primăriei şi va putea în fiecare moment să urmărească modul în care primăria cheltuieşte banii publici şi în al doilea rând suntem convinşi că vom aduce o economie şi la bugetul local", a declarat Cătălina Lupaşcu.

Astfel, pe site-ul Primăriei, toţi cei interesaţi vor găsi detalii privitoare la modul în care se realizează ahiziţiile publice directe, putând fi vizualizate achiziţiile directe realizate de municipalitate, procedurile SEAP în derulare, contractele de achiziţii semnate, planul anual de achiziţii, precum şi achiziţiile directe realizate de la 1 ianuarie 2014 până la data intrării în vigoare a Hotărârii de Consiliu Local.

Cătălina Lupaşcu a menţionat că Primăria va trebui să afişeze pentru toate achiziţiile directe denumirea achiziţiei, data postării, preţul estimat, criteriul de atribuire, documentele necesare, data şi ora limită de depunere, ofertanţi, câştigători, preţ ofertat.

"Ne dorim ca doar în mod excepţional, în situaţii de urgenţă pentru o valoare de până la 500 de euro să se poată face achiziţii directe fără anunţ. Sperăm ca acest proiect să treacă cu maximum de voturi fiindcă este în beneficiul Primăriei municipiului Botoşani, al cetăţenilor, al funcţionării corecte a Consiliului Local şi desigur este în beneficiul bugetului Consiliului Local în sensul în care, spunem noi, vor fi economii", a completat edilul, care speră ca acest proiect de hotărâre să fie adoptat cu majoritate de voturi.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este secretul succesului? (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Fiul unui prosper om de afaceri isi intreaba tatal: - Tata, care este secretul succesului? - Doua cuvinte. - Care sunt acelea? - Decizii corecte. - Hm...Si cum stii sa iei deciziile corecte? - U...

Calendar ortodox, 7 octombrie: Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah; Sfinţii Mucenici Iulian preotul, Chesarie diaconul şi Polihronie

astăzi, 07:00

Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah au trăit pe vremea împăratului Maximian (286-305), erau romani de neam şi dregători de frunte în armata împărăţiei. Ei se bucurau de mar...

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

Sunday, 6 October 2024

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...