Plata restanţelor salariale către profesori se va face "cu ţârâita" şi în 2013

Plata restanţelor salariale către profesori se va face "cu ţârâita" şi în 2013
Salariaţii din învăţământul preuniversitar, din Botosani si Suceava, care au câştigat o serie de drepturi salariale în instanţă, având ca argument prevederile Legii 221/2008, primesc "cu ţârâita" banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să-i dea acestora.

Plata acestor datorii se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016. Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni.
 
În 2012, profesorii care au hotărâri judecătoreşti irevocabile, executorii şi definitive, au primit 5% din totalul datoriilor. Nemulţumirea a survenit din faptul că aceşti 5% au fost defalcaţi în patru tranşe semestriale a câte 1,25%, scrie monitorulsv.ro.
 
Scenariul va fi asemănător şi în 2013, ţinând cont că dascălii suceveni vor primi doar 10% din banii ce li se cuvin. Nici de această dată plata nu se va face într-o singură tranşă, ci în patru tranşe semestriale a câte 2,5%.
 
În cazul în care se va respecta procentul de 2,5, profesorii cu vechime şi grad didactic I pot primi sume ce depăşesc câteva sute de lei, asta în vreme ce cadrele didactice debutante sau suplinitorii vor primi la finele fiecărui trimestru sume chiar de ordinul zecilor de lei.
 
Doar profesorii din Suceava şi Botoşani primesc aceste restanţe
 
Profesorii din Suceava şiaproape jumătate din cadrele didactice din Botoşani primesc aceste drepturi salariale restante. Legea 221/2008 prevede o creştere salarială pentru profesori de circa 33% din venituri. După promulgarea legii, au urmat alte ordonanţe emise de Guvern pentru a întârzia punerea în aplicare a prevederilor Legii 221, toate declarate neconstituţionale. Pentru că nu şi-au primit banii, profesorii au deschis mii de procese în toată ţara, iar neplata salariilor conform Legii 221 a generat o serie de proteste, inclusiv la Suceava, în prima parte a anului 2011.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
106

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
135

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
29

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...