Plata hotărârilor judecătoreşti în învăţământ, lăsată în aer!

Cadrele didactice care au câştigat în instanţă prin hotărâri definitive şi irevocabile plata unor diferenţe salariale, şi care încă nu le-au fost plătite, ar trebui să le primească eşalonat în următorii cinci ani dar deocamdată nu se ştie cum vor încasa aceste sume.

La începutul lunii decembrie, a fost emisă o Ordonanţă de Urgenţă privitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar prevederile acestui act normativ nu sunt corelate cu legea bugetului de stat, susţine Iuliana Nacu, preşedintele

Sindicatului Învăţăţământului Preuniversitar (SIP) Botoşani. Dată fiind această situaţie, sindicaliştii din educaţie au cerut primului-ministru rezolvarea acestor neconcordanţe.

“Federaţia noastră a trimis către Guvernul României o adresă în care a sesizat faptul că există o neconcordanţă între Legea bugetului pe 2016 şi Ordonanţa 57 din 2015, care reglementează salarizarea, în sensul că în Legea bugetului nu există dispoziţie referitoare la plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, aşa cum a existat până acum. Sunt hotărâri care s-au câştigat în 2015, în 2016, toate vin pe anumite tranşe. Ordonanţa 57 le eşalonează, Legea bugetului în schimb nu are dispoziţii referitoare la aceste sume. Nu ştim care este impactul, normal ar fi să se coreleze cele două document", a declarat preşedintele SIP Botoşani.

O noutate este aceea că pentru diferenţele salariale actualizate cu rata infalţiei se achită şi dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie. 

 

Spune-ne opinia ta