Modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, va duce automat la anularea lor, potrivit unui proiect de lege care a primit, miercuri, semnătura președintelui țării, scrie avocatnet.ro.
Inițial, proiectul de lege stabilea și că cetățenii români care aparțin minorităților naționale să aibă posibilitatea de a obține certificate bilingve de naștere, deces și căsătorie, la cerere, dar, la trecerea prin Parlament, această prevedere a fost eliminată.
Proiectul de lege, care, odată cu promulgarea, devine Legea nr. 105/2022, va modifica Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, pentru a stabili clar că este interzisă modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă, adică cele de naștere, căsătorie sau deces, plastifiate ori modificate sau completate fără drept vor deveni nule.
Potrivit sursei citate, nulitatea acestor documente va fi constatată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidență a populației sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.
Plastifierea reprezintă acoperirea documentelor în format tipărit cu un strat de plastic protector, de cele mai multe ori, prin aplicarea la cald a unei astfel de pelicule.
În primă fază, proiectul conținea o prevedere ce urma să permită eliberarea certificatelor de tipul celor menționate mai sus și în limba minorităților naționale, dar parlamentarii au eliminat-o.
„Serviciul public comunitar local de evidența persoanelor sau, după caz, ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ teritoriale, eliberează, la cererea persoanei în cauză, aparținând unei minorități naționale, certificate de naștere, căsătorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alături de limba română, este întocmit și în limba minorității naționale respective”, apărea înainte în proiect, dar în forma promulgată nu se mai regăsește, ceea ce înseamnă că nu se va aplica.
O altă prevedere eliminată în Parlament ar fi dat posibilitatea pentru cetățenii aparținând minorităților naționale să solicite celebrarea căsătoriilor în limba lor maternă.
Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să apară și în Monitorul Oficial.